VUČIĆEV MAT AMERIKANCIMA: Pokažite mi gde piše da imovina u BiH pripada centralnim vlastima, a ne entitetima (VIDEO)

Novosti online

11. 06. 2024. u 15:45

PREDSEDNIK Srbije, Aleksandar Vučić oglasio se na društvenoj mreži Instagram i poslao brutalnu poruku američkoj ambasadi u BiH.

ВУЧИЋЕВ МАТ АМЕРИКАНЦИМА: Покажите ми где пише да имовина у БиХ припада централним властима, а не ентитетима (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Kako je rekao bila mu je interesantna kritika ameirčke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesprkog sabora, koji je kako kaže bio dobro organizovan i održan na radost sveg srpskog naroda.

- Međtim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja... Vi ste čuli već mnogo puta svi u Srbiji i u BiH i u celom regonu jednu sintagmu koja glasi "duh Dejtonskog sporazuma". Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant sprovođenja, jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, iako "duh" upravo tog potpisa upravo to znači, ja ne bih da se bavim "duhom" i "duhovima" već imam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazili Dejtonski sporazum za naše partnere iz američke ambasade u BiH. Naime Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane su nadležnosti centralnih vlasti i entiteta. Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima? Naime Članom 3, tačkom tri Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma predviđeno ja da sve državne funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena insitucija BiH pripadaće entitetima. A Članom 3. tačka jedan navedene su nadležnosti institucija BiH: spoljna politika, spoljna-trgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH... Kao što se vidi nigde se ne pominju ni javna imovina ni javna svojina. Te vas molim dragi partneri iz američke ambasade da mi konkretno odgovorite, kako ste došli do zaključka i na osnovi čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH - kazao je Vučić.

Napomenuo je i to da očekuje odgovor, kao što je već pomenuto od stranje njih po pitanju suksecije iz 2001.

- Odmah ću da vam kažem, nemojte to da odgovarate jer bi bilo mnogo glupo. Suksecijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ. Tako da, molim vas da mi na ovo jedno prosto pitanje odgovorite ... - rekao je između ostalog Vučić.

Napomenuo je i to da je mnogo srećan što je američka ambasada u BiH prihvatila argumentovanu i civilizovanu i bez ikakvih uvreda raspravu, te da je uveren da će dobiti odgovor.

Šta je još poručio pogledajte u videu koji sledi:

- Poštovani američki partneri, gde to piše? - stoji u opisu videa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama