PREMIJER SRBIJE O AKTUELNIM DEŠAVANJIMA: Američka ambasada pokazala nerazumevanje Dejtonskog sporazuma

Novosti online

11. 06. 2024. u 21:51

O IZBORIMA, izbornim preporukama, odnosu sa opozicijom i međunarodnom zajednicom, najvažnijim zadacima pred Vladom Srbije i izazovima globalnog geopolitičkom trenutka za RTS govorio je premijer Srbije Miloš Vučević.

ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ О АКТУЕЛНИМ ДЕШАВАЊИМА: Америчка амбасада показала неразумевање Дејтонског споразума

FOTO: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Mora da postoji prostor za razgovor, sve drugo nas vodi u eskalaciju sukoba"

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević kaže, povodom reakcija u regionu na Svesrpski sabor, da ga nisu iznenadile reakcije američke ambasade u Sarajevu, osim u delu gde su pokazali nerazumevanja Dejtonskog sporazuma.

- To kako su republike uredile sukcesiju jugoslovenske imovine je jedno pitanje. A potpuno je drugo pitanje kako je uređeno korišćenje, odnosno prava vlastništva svojine, na javnoj imovini u samoj Bosni i Hercegovini, ako pričamo o njoj. A to je upravo uređeno kroz Dejtonski sporazum - ističe Vučević.

Ukazuje da mora da postoji prostor za razgovor. 

- Sve drugo nas vodi u eskalaciju sukoba. Nemamo boljih odnosa bez toga. Nepohodno je da se razgovara o svim pitanjima, i to je interes i Bosne i Hercegovine - ističe Vučević.

Naglašava da umesto da se priča kako da se region uveže, svi se vraćaju decenijama unazad sa pitanjem "ko je više kriv".

- Kao da nam neko brani da idemo napred. I to najčešće nisu balkansi narodi, već oni koji tobože dođu da nam pomognu da se bolje razumemo - navodi premijer Srbije.

"Dejton je održao 29 godina mira u BiH"

Premijer Miloš Vučević rekao je Dejtonski sporazum održao 29 godina mira u BiH.

- Siguran sam da kada bi imali i priliku da sami pričamo, i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i Albanci, da bi se mnogo lakše dogovorili nego kada imamo one koji navodno dolaze sa primerima dobre prakse ili iskustvom da posreduju ili rešavaju neke stvari. Ja verujem u dogovor i verujem u razgovor, ja verujem da Bosna i Hercegovina mora da čuva Daytonski sporazum - rekao je Vučević.

Rekao je da su sve 53 tačke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma.

- Ne deklarativno, nego suštinski. Suštinski su u duhu, u saglasju s Dejtonskim sporazumom. Ni na jedan način ne vode ka opstrukciji ili poništaju Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučević.

Jedini, pravi put, kako keže, jeste razgovor Bošnjaka, Srba i Hrvata, međusobno poštovanje, razumevanje i priznavanje.

- Kada se međusobno budu poštovali i razumevali, verujte da će sve lakše stvari biti, lakše stvari rešavati, donositi  ključne odluke. Da li je to lako ili nije, bojim se da nije, ali verujem da su generacije političara koje su danas aktuelne u BiH svesne svoje odgovornosti i da će biti dostojni tih izazova - rekao je Vučević.

"Došlo je do prekonfiguracije u EP, mi čuvamo Srbiju"

Premijer Srbije kaže, povodom rezultata izbora za Evropski parlament (EP), da je Srbiji važno da razume političke procese i da naspram toga vidi nacionalne interese, odnosno, da se ponaša relevantno. 

- Relevantno je da ne trčimo napred kako smo mi najpametniji. Nego da pažljivo posmatramo i razumemo sve okolnosti i poruke koje nose ovi evropski izbori - ukazuje Vučević. 

Navodi i da je bitno da se ne u politici ne vode emocijama, već da se ponašaju racionalno.

- Sa predsednikom sam razgovarao o ishodima izbora, od države do države, došlo je do prekonfiguracije - kaže predsednik vlade. 

Ističe da je za Srbiju važno da sačuva narod u teškoj geopolitičkoj situaciji, kao i da je zabrinut zbog izjava koje nas, kako tvrdi, približavaju sukobu većih razmera. 

- Ja verujem da možemo da je sačuvamo - ističe Vučević.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!