OGLASIO SE GIK NIŠ: Zapisnike sa biračkih mesta počeli smo da objavljujemo samo nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta

Novosti online

13. 06. 2024. u 10:39

POVODOM tvrdnji iznetih od strane pravnice Sofije Mandić, da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u Nišu, oglasila se Gradska izborna komisija, koja najoštrije demantuje ove navode.

ОГЛАСИО СЕ ГИК НИШ: Записнике са бирачких места почели смо да објављујемо само неколико сати по затварању бирачких места

FOTO: Novosti

- Povodom skandaloznih tvrdnji iznetih od strane pravnice Sofije Mandić u emisiji „Iza vesti“ na N1 televiziji u sredu, 12. juna 2024. godine, da javnosti nisu dostupni zapisnici biračkih odbora o sprovođenju glasanja na lokalnim izborima u Nišu, održanim 2. juna 2024. godine, Gradska izborna komisija je dužna da ovim putem reaguje i ovakve neistine najoštrije demantuje. Naime, apsolutna je neistina da „već deset dana nema nijednog zapisnika iz Niša na sajtu Republičke izborne komisije“. Istina je da je Gradska izborna komisija, u skladu sa svojom zakonskom obavezom, skenirane zapisnike sa biračkih mesta u Nišu počela da objavljuje u toku izborne noći, samo nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta, što je sve izuzetno lako proverljivo putem veb-prezentacije Republičke izborne komisije (RIK), s obzirom na to da su, u skladu sa zakonom, uz svaki zapisnik navedeni datum i vreme njegovog objavljivanja - navodi se u saopštenju GIK Niš.

- Osim toga, navedena pravnica, koja je, po saznanju Gradske izborne komisije i sama bila član jedne lokalne izborne komisije, tačnije Gradske izborne komisije grada Beograda, iznela je još jednu neistinu, da, osim zapisnika, na veb-prezentaciji RIK nisu objavljeni ni prigovori koje su podnosioci niških opozicionih izbornih lista podnosili Gradskoj izbornoj komisiji, kao ni žalbe koje su protiv Gradske izborne komisije podnete Višem sudu u Nišu. Da je u pitanju neko drugi, a ne pravnica sa iskustvom u radu lokalne izborne administracije, pomislili bismo da je u pitanju nesnalaženje na veb-prezentaciji RIK. Međutim, činjenica da su ovako grube neistine iznete upravo od Sofije Mandić ipak ukazuju na to da je u pitanju učešće u višednevnom svesnom i sistematskom zbunjivanju i uzbunjivanju javnosti, a sve u cilju pojačavanja pritiska na rad ne samo Gradske izborne komisije, već, što je možda još opasnije, i na rad Višeg suda u Nišu - dodaju iz GIK-a.

- Stoga, Gradska izborna komisija ovim putem obaveštava javnost da su svi zapisnici o radu biračkih odbora u gradu Nišu uredno objavljeni na veb-prezentaciji RIK, u okviru podstranice Zapisnici o radu biračkih odbora, kojoj se pristupa putem linka na početnoj stranici veb-prezentacije www.rik.parlament.gov.rs i koja se pretražuje unošenjem naziva gradskih opština grada Niša. Što se tiče prigovora i žalbi, one su takođe dostupne na istoj veb-prezentaciji, u okviru podstranice Registar prigovora, gde su dostupna i rešenja Gradske izborne komisije doneta po svakom od podnetih prigovora. Gospođu pravnicu Sofiju Mandić bismo ovom prilikom zapitali kako je lokalna opozicija u Nišu mogla da podnese prigovore i žalbe ako zapisnici biračkih odbora nisu bili javno objavljeni putem veb-prezentacije RIK-a?! Uprkos svim pritiscima i neprimerenim uticajima na njen rad, Gradska izborna komisija ostaje posvećena i čvrsta u opredeljenju da aktuelni izborni proces u Nišu do kraja dovede u svemu u skladu sa zakonskim propisima i uz apsolutno poštovanje izborne volje građana Niša iskazane na demokratskim i slobodnim izborima održanim 2. juna 2024. godine - zaključuje se u saopštenju GIK Niš.

BONUS VIDEO: N1 I ALBANCI ZAJEDNO ŠIRE LAŽI PROTIV SRBIJE: Ovo je dokaz da Milica Nikolić govori istinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO