KURTIJEVA POLITIKA ETNIČKOG ČIŠĆENJA Petković o iseljavanju Srba: Srbija će učiniti sve da pomogne svom narodu

Novosti online

14. 06. 2024. u 09:21

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti ne miruje i nastavlja da, odlukom koja podrazumeva iseljavanje Srba iz svojih stanova i naseljavanja Albanaca na sever Kosova, sprovodi svoju politiku etničkog čišćenja.

КУРТИЈЕВА ПОЛИТИКА ЕТНИЧКОГ ЧИШЋЕЊА Петковић о исељавању Срба: Србија ће учинити све да помогне свом народу

foto Kancelarija za KiM

- Kurti ne miruje, čini sve da nastavi svoju politiku etničkog čišćenja i u tom smislu je i ova odluka koja podrazumeva da se Srbi iseljavaju iz svojih stanova - istakao je Petković za RTS.

Petković je objasnio da je tzv. Kosovska agencija za verifikaciju poslala obaveštenja Srbima koji su vlasnici stanova i koji su te stanove decenijama unazad otkupljivali od preduzeća poput Trepče, sa zahtevom da se isele, navodeći da ukoliko to ne učine, biće prinudno iseljeni.

Kako kaže, Kancelarija za KiM je uputila pisma na brojne adrese.

- Diplomatskim kanalima činimo sve da se ta odluka zaustavi, ali moram da kažem da je ta agencija osnovana suprotno sporazumu iz Brisela koji je podrazumevao da u njoj sede ljudi iz Beograda, Prištine i EU. Oni sada jednostrano sprovode odluke iseljavanja Srba i naseljavanja Albanaca, što se radi zajedno sa lažnim albanskim gradonačelnicima - kazao je Petković.

Navodi da se radi o više od 100 porodica, tačnije oko 150 njih.

- Priština ne sprovodi odluke koje su donete u korist Srba jer i pred agencijom Unmika, više od 29.000 zahteva je da se vrati imovina Srbima južno od Ibra. Po tim zahtevima se ne postupa, ali se postupa po zahtevima Albanaca - navodi.

Kako kaže, Beograd vodi politiku mira i gleda da sačuva srpski narod na Kosovu.

- Tražićemo rešenja, insistiraćemo na dijalogu, insistiraćemo na formiranju ZSO, ali sve ovo što se dešava mora da prestane - kazao je direktor vladine Kancelarije.

Kada je reč o ekonomiji, kako navodi Petković, Srbija će učiniti sve da pomogne svom narodu, ali u bezbednosnom smislu odgovornost je na Kforu i međunarodnoj zajednici da, kako ističe, zaustavi ludilo Aljbina Kurtija.

Na pitanje gde je dijalog Beograda i Prištine sada, Petković ističe da je Beograd uvek spreman za dijalog, a da je Kurti taj koji ga ne želi i koji ne želi da formira ZSO.

- Kada dobijemo poziv iz Brisela, mi smo spremni da se odazovemo, očekujemo i Lajčaka u Beogradu - kazao je Petković.

BONUS VIDEO: Evo kako je Kurtijev špijun dogovarao podmetanje eksploziva ispod svog auta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!