KIDNAPOVANJE PETORO STARIJIH SRBA U ORAHOVCU: Sve se desilo tokom noći pre tačno 25 godina

D. Z.

17. 06. 2024. u 10:56

U NOĆI između 16. i 17. juna 1999. godine u Orahovcu, naočigled najbližih članova porodica i komšija, kidnapovano je više starijih muškaraca koji su odvedeni u nepoznatom pravcu.

КИДНАПОВАЊЕ ПЕТОРО СТАРИЈИХ СРБА У ОРАХОВЦУ: Све се десило током ноћи пре тачно 25 година

foto d.z.

Prema rečima predstavnika Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba, kidnapovani su penzioneri Panta Grković (1939) koji je kasnije identifikovan i sahranjen na groblju iza crkve u Orahovcu i Tika Miljković koji je posle nekoliko dana u zatočeništvu uspeo da pobegne. Međutim, sudbina ostale trojice Srba koji su toga dana kidnapovani, Marka Vitoševića (1938), Peke Pelevića (1935) i Svete Grkovića (1933), do danas nije rasvetljena i njima se gubi svaki trag.

- Osim ove petorice Srba u noći između 16. i 17. juna 1999. godine kidnapovani su i Srbi izbeglice iz Hrvatske, članovi porodice Begović - Jovan, Nikola, Simo i Blažo kao i njihov prijatelj Mihajlo Velimirović. Oni su posle bekstva od "Oluje" u Hrvatskoj utočište pronašli u jednoj prostoriji podruma vina "Orvin" u Orahovcu, koja je tada služila kao improvizovani kolektivni centar za izbeglice, ali o njihovoj sudbini se do danas ništa ne zna - ističu članovi Udruženja kidnapovanih Srba iz opštine Orahovac dok napominju da su supruge kidnapovanih i komšije prepoznali otmičare od kojih su neki nosili uniforme sa amblemom na kojem je pisalo "UČK".

- Kidnapovanje petorice starijih Srba u opštini Orahovac kao i izbeglica iz Hrvatske samo je nastavak zločina koji je sprovođen nad našim narodom u ovoj opštini i nastavak kidnapovanja jer je masovno kidnapovanje na području naše opštine počelo u periodu od 17. do 21. jula 1998. godine, dakle godinu dana pre ratnih dejstava, kada je odvedeno oko stotinu žitelja uljučujući i monahe iz manastira Zočišta, ali su oni kasnije posredstvom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta oslobođeni, dok su kidnapovani muškarci zadržani - ističe Olgica Božanić iz Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba i naglašava da za njihove otmice niko nikada nije odgovarao.

Inače, prema podacima Udruženja, od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac kidnapovano je ukupno 86 Srba, a pored kidnapovanih Srba sa područja ove opštine nedaleko od manastira Zočište, kidnapovani su novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić, čija sudbina takođe do danas nije rasvetljena. Ova novinarska ekipa krenula je u manastir da uradi reportažu sa monasima koji su posle kidnapovanja posredstvom Međunarodnog Crvenog krsta oslobođeni i vraćeni u manastir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)