UPADAJU U ŠKOLE, PA HOĆE I U SE! Šefica delegacije Srbije u PS Saveta Evrope o planovima tzv. Kosova

M. St.

20. 06. 2024. u 10:00

PRIŠTINA može da traži šta god hoće, a poznato je da u većini slučajeva to i dobije, ali jasno je da nije ispunila zahtev u vezi osnivanja Zajednice srpskih opština, niti pokazala volju da to uradi.

УПАДАЈУ У ШКОЛЕ, ПА ХОЋЕ И У СЕ! Шефица делегације Србије у ПС Савета Европе о плановима тзв. Косова

Foto: Printskrin/Instagram/biljana_pantic_pilja

Ovako šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE Biljana Pantić Pilja, u izjavi za "Novosti", reaguje na najavu ministarke spoljnih poslova tzv. Kosova Donike Gervale da će Priština zatražiti održavanje vanrednog sastanka Komiteta ministara SE.

- Nadam se da će, ipak, poštovanje međunarodnog prava imati prioritet u odnosu na neosnovane zahteve Gervale. To što upadaju u srpske škole i sprovode torturu nad srpskim stanovništvom na KiM, ne preporučuje ih za članstvo u Savetu Evrope - ističe Pantić Pilja.

Gervala je juče saopštila da 25. juna putuje u Strazbur gde će se sastati sa "vodećim strukturama" SE oko zakazivanja sednica:

- Nastavićemo svakodnevno da radimo na tome da do vanrednog sastanka dođe, i očekujemo da ćemo nakon prolaska izborne faze i imenovanja novih odgovornih osoba u EU, imati prolazak dalje.

Politički komitet PSSE dao je u martu zeleno svetlo na prijem Prištine, a nakon drugog pozitivnog mišljenja izvestioca za tzv. Kosovo Dore Bakojani. Iako je Bakojanijeva pred istim komitetom ranije kao glavne prepreke prijema navela nerešena pitanja - presudu Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani, formiranje ZSO i eksproprijaciju zemljišta u opštinama sa srpskom većinom - dogodio se preokret. Grčka poslanica je preporučila da tzv. Kosovo postane član SE nakon što je Priština u međuvremenu sprovela sudsku odluku o vraćanju zemljišta Dečanima, na šta se čekalo punih osam godina.

Ipak, zbog stava većine zemalja EU da Priština treba da prihvati nacrt statuta ZSO i uputi ga Ustavnom sudu, pitanje članstva nije se našlo u maju na Komitetu ministara SE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu