ĐURIĆ SA SKUPA EVROPSKIH MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA U AUSTRIJI: Punopravno članstvo u EU krajnji cilj

M.St.

21. 06. 2024. u 15:40

SVI resursi treba da se objedine, kako bismo rešili sve izazove sa kojima je suočen ne samo naš region, već i Evropa u celini.

ЂУРИЋ СА СКУПА ЕВРОПСКИХ МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА У АУСТРИЈИ: Пуноправно чланство у ЕУ крајњи циљ

Foto: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Ako želimo da region bude potpuno integrisan, moramo da udružimo snage u zagovaranju za ulazak regiona u Evropsku uniju, bez obzira što među nama postoje razlike. Želimo punopravno članstvo, kao krajnji cilj i ništa manje od toga. Neće biti kompromisa po tom pitanju.

Ovo je juče sa skupa evropskih ministara spoljnih poslova neformalne grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" i partnera sa Zapadnog Balkana, u Getvajgu u Austriji, poručio šef srpske diplomatije Marko Đurić. Govoreći o proširenju EU, on je istakao da "su mnogi na Zapadnom Balkanu pod utiskom da u određenim političkim krugovima postoji princip "jedan unutra, jedan van", što utiče, kako je rekao, na percepciju javnosti o procesu proširenja.

- Srbija do 2027. godine planira da završi sve glavne zakonodavne, ekonomske i političke reforme potrebne za pridruživanje naše zemlje EU. Naši prioriteti su vrlo jasno postavljeni. Osim toga, Srbija želi da nastavi da bude faktor stabilnosti i pomogne u očuvanju mira u regionu - naglasio je Đurić.

Ministar spoljnih poslova podvukao je da to može da se postigne jedino u saradnji sa Briselom i drugim stranama u regionu. Takođe, Đurić je rekao da Beograd samostalno donosi odluke i teži da se što više uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU na putu do ostvarenja punopravnog članstva.

Kada je reč o političkim odnosima u regionu, Đurić je ukazao da i dalje postoje nerešena pitanja iz devedesetih, te da će biti potrebni ozbiljni napori da se ona reše na pravedan način, kao i puna posvećenost i podrška najviših evropskih predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRUGAČIJE I NIJE MOGLO: Nikola Jokić napravio incident na okupljanju košarkaša Srbije