O NJIMA NIŠTA NE ZNAJU 26 GODINA: Sećanje na prvo masovno kidnapovanje Srba, radnika kopa „Belaćevac“

D. Z.

22. 06. 2024. u 16:48

NA današnji dan pre 26 godina kidnapovano je deset srpskih rudara rudnika „Belaćevac“ Termoelektrane „Obilić“ što je bila prva organizovana otmica srpskih civila od strane zločinačke „OVK“ i to godinu dana pre ratnih dejstava.

О ЊИМА НИШТА НЕ ЗНАЈУ 26 ГОДИНА: Сећање на прво масовно киднаповање Срба, радника копа „Белаћевац“

foto udruženje kidnapovanih lica

Tog 22. juna 1998. godine na putu do svojih radnih mesta kidnapovani su Žarko Spasić, braća Petar i Zoran Ađančić, kao i njihov otac Dušan, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić, Mirko Buha, Božidar Lempić, kao i Dragan Vukmirović.

Pripadnici ove organizacije, koju su tada i SAD proglasile terorističkom, preprečili su kamionom rudarima ulaz u ugljenokop i odveli ih u pravcu planine Ćićevice.

- Albanske rudare nisu dirali, a kidnapovane Srbe držali su u logorima Likovac i Lapušnik koji su bili pod komandom Fatmira Ljimaja - ističu iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu i Metohiji i opominju da niko od kidnapovanih nije pronađen niti je za njihovu otmicu iko za proteklih više od pola veka odgovarao.

Inače, članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu i Metohiji obeležili su danas u Kosovskoj Mitrovici dvadeset i šest godina od masovne otmice deset srpskih rudara.

- Mnogo godina je prošlo, 26 godina a mi o njima ništa ne znamo, to je jako tužno i teško za porodice ali i čitavo naše društvo. Zato su naši zahtevi da se sva tela i potencijalne masovne i pojedinačne grobnice ispitaju, tela ekshumiraju i vrate porodicama - istakao je Negovan Mavrić koordinator Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba na KiM dodajući da je na Kosovu i Metohiji ukupno kidnapovano 27 i ubijeno 57 srpskih radnika Elekstroprivrede Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd