"NE, GOSPODO, LOBIRAM ZA SRBIJU" Brnabićeva: Nemačka nas je prestigla, iako smo krenuli u istraživanja pre tačno 20 godina

Novosti onlajn

23. 06. 2024. u 16:55

PREDSEDNICA Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas povodom kritika na račun predloga iskopavanja litijuma u Srbiji, da ona ne lobira ni za litijum ni za Rio Tinto, već za Srbiju.

НЕ, ГОСПОДО, ЛОБИРАМ ЗА СРБИЈУ Брнабићева: Немачка нас је престигла, иако смо кренули у истраживања пре тачно 20 година

Foto: TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/

Ona je navela i da je Srbija krenula u takva istraživanja pre 20 godina, ali da ju je Nemačka sada prestigla sa dva velika litijumska projekta.

"Sledeće činjenice su namenjene onima koji na vojnom dobru Morović vide marihuanu, ali ne vide da je Nemačka u punom jeku priprema za rudarenje litijuma kako bi bila samoodrživa, energetski i industrijski što nezavisnija", navela je ona u objavi na mreži X.

Nemačka, kako je objasnila, ima dva velika litijumska projekta - Vulkan i Zinvald. Vulkan (nalazi se u dolini Gornje Rajne) planira da pokrene komercijalnu proizvodnju litijuma u trećem kvartalu 2026. Zinvald (nalazi se u Saksoniji, na nemačko-češkoj granici) je još u fazi istraživanja i očekuje se da će završiti studiju izvodljivosti do kraja ove godine.

"Dok se mi ovde bavimo teorijama zavere, prepričavamo tračeve, slušamo svakog "pametnjakovića" koji je spreman/spremna da podeli neproverene i neutemeljene polu-informacije, dok mi govorimo "kad bude Nemačka, i mi ćemo" - Nemačka nas je sustigla i prestigla, iako smo mi krenuli u naša istraživanja pre tačno 20 godina!", navela je Brnabić.

"I odmah da odgovorim onima koji pričaju da lobiram za litijum ili za Rio Tinto. Ne, gospodo. Lobiram za Srbiju", zaključila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)