SUDBINA SVETA SE ODLUČUJE NA AMERIČKIM IZBORIMA: Vučić na pitanje "Novosti" - Plaši me da bi pre toga moglo da dođe do teških stvari

Novosti online

24. 06. 2024. u 19:37

Nemam pravo da se mešam u unutrašnja dešavanju u drugim zemljama. Imam dobar odnos sa Makronom. Na francuskom narodu je da donese odluku. Naravno da su američki izbori najvažniji na svetu ove godine. I mnogo toga što se dešava u svetu je vezano za američke izbore. Na neki način u novembru se donosi odluka o sudbini čovečanstva. Ono što mene brine i što mene plaši, ja ću da ponovim ono što sam izgovorio za Veltvohe, plaši me da bi pre toga moglo da dođe do mnogo teških stvari te bi ti izbori bili zakasneli u svakom smislu, ma ko da pobedi.

СУДБИНА СВЕТА СЕ ОДЛУЧУЈЕ НА АМЕРИЧКИМ ИЗБОРИМА: Вучић на питање Новости - Плаши ме да би пре тога могло да дође до тешких ствари

Foto: Printskri TV Pink

Ovo je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje  "Novosti" da li ima neku prognozu i kako bi rezultati izbora koji očekuju Francusku i SAD i kako bi sve to moglo da se odrazi na sve ono o čemu je govorio u intevju za "Velvohe" koji se danima deli po mrežama širom sveta.

- Što se tiče Francuskih izbora, Francuska je jedna od tri, u ovom trenutku druga naznačlajnija ekonomska sila u Evropi. Veoma sam zahvalan na ono što je činila u SE i ukazivanja na to da Priština nije ispunila svoje obaveze iz svih sporazuma vezano za ZSO. Sve što se dešava u Francuskoj utiče na evropsku politiku. Što se tiče evropske politike očekujem povoljniju suituaciju za Srbiju u EP, nisam siguran da će biti povoljnija u EK. Nisam apsolutno uveren da sam da srećniji i zadovoljniji - kaže Vučić.

- Plašim se da će mnogi malo levo i malo desno od centra krenuti da se ujedinjuju u mržnji prema onima koji su im sada uzeli oko 2 stotine od 7 stotina mandata i da će svi da se ujedine u politici koja je bila karakteristična za leve i zalene političke stranke. ukoliko bi se to desilo, ove desne političke stranke bi dobile mnogo veći prostor za sledeće izbore, ali bismo mi izgubili četiri ili pet godina. Tako da skeptik sam po tom pitanju.  Ukoliko bi Ursula ostala na čelu Komisije, za Srbiju bi značila stabilnost i sigurnost. Poznajemo se, dolazila je u Srbiju više puta, iako razgovori s njom nisu uvek laki.

Mađarska od 1.preuzima predsedavanje EU, a Sijarto je u svom poslednjem obraćanju novinarima na tu temu istakao da će u fokus staviti Balkan i zemlje koje po 15 godina čekaju na vratima Evrope. Na pitanje "Novosti" da li očekuje poravedniju klimu za Srbiju Vučić kaže:

- Što se tiče naše mađarske braće, oni su nam iskreni prijatelji i najveći prijatelji koje imamo u EU. Mnogo i često razgovaramo. Ja sam sinoć predsedniku Orbanu čestitao odmah pošto su Mađari dali gol u 100 minutu. Naši odnosi su izuzetno dobri. Radimo i više od onoga što se vidi i uvek koordinišemo međusobne aktivnosti. Svakako da očekujem njihovu podršku, a da li očekujem velika dela i može li zemlja predsedavajući mnogo da promeni, nisam siguran, ali od Mađara ništa sem iskrenog i čistog prijateljstva na očekujem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (39)

RUSIJA JE ZGROŽENA! Ovo je najnoviji uslov za Ruse u vezi Olimpijskih igara Pariz 2024