TAČI I CIMERI IMAJU PRAVO NA LIČNOG TRENERA: U pritvoru u Hagu obnovljena teretana, nabavljene nove sprave za vežbanje

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

26. 06. 2024. u 06:13

ZATVORENICI koji se nalaze u pritvoru Specijalizovanog suda za zločine na Kosovu i Metohiji u Hagu imaju pravo na ličnog trenera. To znači da nekadašnji lideri tzv. OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići, Redžep Seljimi i ostali "cimeri" mogu da, ukoliko žele, u pauzi suđenja i priprema za proces, treniraju.

ТАЧИ И ЦИМЕРИ ИМАЈУ ПРАВО НА ЛИЧНОГ ТРЕНЕРА: У притвору у Хагу обновљена теретана, набављене нове справе за вежбање

Foto Specijalizovanih veca Kosova

Prema Izveštaju o radu suda tokom 2023. godine, navodi se da je krajem godine u pritvorskim jedinicima deset zatvorenika, a sada ih je devet, jer je jedan pušten da čeka nastavak procesa na slobodi.

- Pritvorenicima su 2023. omogućeni bolji uslovi za rekreativne aktivnosti. Teretana je obnovljena i opremljena novim spravama, a obezbeđeni su i individualno prilagođeni saveti sportskog instruktora. Pored toga, pritvorenici su i dalje imali mogućnost da pohađaju kurs engleskog jezika. Uprava pritvorske jedinice nastoji da pritvorenicima obezbedi dovoljno sredstava i vremena za održavanje kontakta sa članovima porodice i drugim licima putem ličnih poseta i takvih je tokom 2023. godine bilo preko 1.000 - sumirano je u izveštaju.

Foto: Printscreen

Hašim Tači

Navodi se i da je u novembru 2023. godine pritvorski objekat obišla delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i sastala se sa pritvorenicima koji su to želeli.

Inače, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi terete se za zločine protiv čovečnosti po šest tačaka optužnice - progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica - i po četiri tačke optužnice za ratne zločine - protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. U optužnici se navodi da su predmetna krivična dela učinjena najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više lokacija širom tzv. Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u Albaniji. Prema optužnici, ta dela izvršili su pripadnici tzv. OVK nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u sukobu. Među njima je najmanje 102 ubijeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru