OVAKO SU ŠPANCI GLASALI O LAŽNOJ DRŽAVI: Pukla inicijativa katalonskih separatista da Španija prizna KiM

Novosti onlajn

27. 06. 2024. u 13:04

U ŠPANSKOM parlamentu 25. juna je održana rasprava o tome da li bi Španija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, čemu su se usprotivile konzervativne stranke VoX, Narodna partija (PP) i Socijalistička partija Galicije. Španski parlament je danas odbacio ovu inicijativu.

ОВАКО СУ ШПАНЦИ ГЛАСАЛИ О ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Пукла иницијатива каталонских сепаратиста да Шпанија призна КиМ

Foto: Printscreen

Kako saznajemo, prilikom glasanja za ovu inicijativu bilo je 25 glasova "za", 27 uzdržanih i čak 293 onih koji su glasali protiv priznanja lažne države. 

Foto: Printscreen

Podsetimo, predlog da se ta inicijativa nađe na dnevnom redu zasedanja dala je katalonska separatistička stranka Juntas, čiji je poslanik Eduard Pujol Bonel obrazlažući predlog rekao da je KiM "pravna država", čiju je odluku o proglašenju nezavisnosti priznao Haški sud.

Karlos Flores Huberijas iz stranke VOX oštro se usprotivio priznanju KiM, navodeći da postoji mnogo razloga zašto Španija to ne bi trebalo da uradi i naveo da stav Španije poštuju druge zemlje, da Španiju niko ne tera da to uradi, da priznavanje nečije teritorije kao države, druge države donose na osnovu svojih nacionalnih interesa.

- U međunarodnom kontekstu, polovina Ujedinjenih nacija priznala je Kosovo, a druga polovina to nije učinila. Inače, da li znate koliko je novih država pristupilo ovom priznanju nezavisnosti Kosova u poslednjih 10 godina? Navešću ih - Tongu, Antigvu i Barbudu, Singapur, Surinam, Bangladeš i Barbados. Koliko njih biste mogli da locirate na mapi? - rekao je on.  

Kao jedan od razloga Huberijas je naveo i međunarodno pravo i podsetio na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 koja je potvrdila posvećenost država članica Ujedinjenih nacija suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije i drugih država u regionu.

- I nijedna kasnija rezolucija, a još manje obmanjujuća rezolucija Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010, koja je ignorisala bilo kakvu analizu o tome da li je međunarodno pravo ?*Kosovu dalo pozitivno pravo da jednostrano proglasi svoju nezavisnost, ne dovodi do suprotnog - rekao je poslanik Vox-a.  

On je naglasio da bi priznanje negativno uticalo na odnose sa Srbijom za koju je rekao da je ključna zemlja za stabilnost Balkana i sa kojom Španija ima trgovinsku razmenu koja iz godine u godinu raste. Kako je rekao bilateralni odnosi Španije i Srbije su sve bolji. 

- (Tzv.) Kosovo nije ni potpuno demokratska ni potpuno suverena zemlja. Što se tiče prve stvari, zadovoljiću se time da vam dam podatak da je od nezavisnosti *Kosova do danas više od 200.000 Srba moralo da napusti tu teritoriju i da je situacija onih koji ostaju na toj teritoriji na severu veoma nestabilna - rekao je on i naglasio da bi Španija trebalo da ostane čvrsta u odbijanju da prizna KiM.

BONUS VIDEO:

BROJKE NE LAŽU: Bošnjaci su ovom izjavom priznali da nije bilo genocida u Srebrenici!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD