ANALIZA "NOVOSTI": Koliko su rušilačke akcije Prištine stvarno "samostalni akti"

M. Stanojković

02. 09. 2024. u 07:00

UPRKOS naporima međunarodne zajednice da pokaže da prištinski udar na srpske institucije nije koordinisan sa njima, lagodno ponašanje i izjave zvaničnika iz Prištine, koja nastavlja niz akcija progona srpskog stanovništva na terenu, od zabrane robe, ukidanja dinara, pa do ulaska dugim cevima na sever, bez ikakvih sankcija, pokazuje da sinhronizovano, ali prećutno rade na istom cilju.

АНАЛИЗА НОВОСТИ: Колико су рушилачке акције Приштине стварно самостални акти

Foto: D.Z.

Istovremeno, svrhu stvaranja privida da Zapad ima "kriznu strategiju" za rešavanje ovakvih incidentnih situacija, ima i najava specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da ide u Prištinu kako bi dogovorio novu rundu dijaloga glavnih pregovarača u Briselu. Ovako naši sagovornici vide atmosferu u kojoj premijer tzv. Vlade Kosova bez zadrške sprovodi katančenje jedne po jedne srpske institucije na severu KiM, kako bi urušio sve temelje ZSO, naočigled Zapada. Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović objašnjava da ovakvim izjavama Zapad pokušava da očuva svoj neutralni obraz i naglašava da je činjenica da idu u istom pravcu zajedno sa Prištinom.

- Zapadu je u jeku tektonskih promena oživljavanja principa suverenosti država i ukupnog stanja u Evropi, neophodno da što pre zatvori problem na KiM - navodi Jovanović za "Novosti".

- Ovaj dijalog ovakav kakav se trenutno vodi, jeste u pravcu očekivanja od Srbije da popusti pod pritiscima i digne ruke od KiM. Lajčak pokušava da oživi dijalog, ali je ovo mrtva trka, da kupi vreme da se prema njihovom tumačenju Ohridskog sporazuma što pre normalizuju odnosi Beograda i Prištine. Taj dijalog je i do sada bio neravnopravan, jer se stalno od Srbije tražilo da čini ustupke, dok se od Prištine nije ništa zahtevalo. S druge strane, kakav-takav da je dijalog, on je na kraju ograničen Ohridskim sporazumom koji izričito kaže da je cilj puna normalizacija odnosa, a ne da se obezbede uslovi za normalan život Srba na KiM, što naša strana zahteva.

Istoričar i analitičar Srđan Graovac ističe da je ova akcija tzv. kosovske policije svakako koordinisana sa nekim zapadnim centrima moći, pa bile one i neformalne.

- Kurti procenjuje situaciju da vidi da li može da nastavi sa pritiskom, jer vidi da posledice ne mogu da mu nanesu neku ozbiljniju pretnju - rekao je Graovac za naš list. - Upozorenja koja dobija sa Zapada će mu naneti svakako manju štetu, jer on računa da za ovakve akcije dodatno dobija podršku birača pred predstojeće izbore. Pregovarački proces je odavno zastao oko formiranja ZSO, a od tada Kurti samo vuče jednostrane poteze. Istovremeno, pripadnici tzv. kosovske policije naoružani dugim cevima bili su i juče raspoređeni ispred zgrada srpskih institucija u Kosovskoj Mitrovici, a izjave iz njenog vrha pokazuju da je za njih ova akcija bila "rekreacija", kao priprema za sportski dan. Dan nakon oštre reakcije američke ambasade, direktor tzv. kosovske policije Gazmend Hodža je gledao utakmicu u okviru obeležavanja 25. godišnjice tzv. kosovske policije.

- Danas je sportski dan. Sve što smo obavili u akcijama, objavili smo u saopštenju. I zamenik ministra finansija Prištine Avni Zogiani podsmevao se postavljanju većeg broja pripadnika Kfora na glavnom mostu preko Ibra, tvrdeći da testiraju njegovu izdržljivost:

- Verujem da treba da zahvalimo Kforu za testiranje mosta iako takav poduhvat nije bio bez rizika.

Portparolka NATO Fara Daklala saopštila je da je misija veoma razočarana akcijama, koje nisu koordinisane sa Kforom uprkos ponovljenim obećanjima da će to učiniti.

Tzv. kosovska policija upala je u petak u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije Fonda PIO, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovskomitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad. Akciju su osudili misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

Spalili tri krsta pored Gračanice

EPARHIJA raško-prizrenska juče je saopštila da je sa uznemirenjem primila vest da je ovogodišnji "Ulpijana festival" u arheološkom parku drevnog rimskog grada pored Gračanice započeo performansom u kome su zapaljena tri velika krsta: - Ovaj nečastan akt bez presedana predstavlja duboku uvredu za sve hrišćane, a posebno za naš narod u većinski srpskoj opštini Gračanica. Paljenje krstova podseća nas na strašna vremena paganskih progona hrišćana, ali i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na KiM u našem vremenu. U naletu vandalskih napada kosovskih albanskih ekstremista uništeno je i spaljeno na desetine crkava na kojima su paljeni i rušeni krstovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)