ALBANCI KUPUJU VAŽNE OBJEKTE PO SEVERU KiM: Prištinske vlasti razradile taktiku otimačine srpske društvene, ali i privatne imovine

D. Zečević

29. 07. 2024. u 10:54

PRODAJA objekata u vlasništvu srpskih društvenih preduzeća, preuzimanje lokala, izbacivanje naših sunarodnika iz stanova koje su otkupili i u kojima su godinama živeli - samo su neki od perfidnih načina na koje privremene prištinske institucije otimaju imovinu Srba da bi potpuno promenili sliku na severu KiM.

АЛБАНЦИ КУПУЈУ ВАЖНЕ ОБЈЕКТЕ ПО СЕВЕРУ КиМ: Приштинске власти разрадиле тактику отимачине српске друштвене, али и приватне имовине

Foto: Tanjug

Na vrhu ove piramide prevara nalazi se Agencija za imovinu tzv. Kosova, koja služi da bi se otvorena otimačina "pravno" zamaskirala. Prema podacima političkih predstavnika Srba i zaposlenih u civilnom sektoru, Albancima je već prodato desetak objekata koji su bili u vlasništvu srpskih preduzeća. Albanci se, takođe, useljavaju u stanove u Kosovskoj Mitrovici koje su srpske porodice morale da napuste po odluci te ozloglašene Agencije.

- Privatizacija imovine u vlasništvu srpskih firmi i preduzeća odvija se netransparentno i, uglavnom, bez znanja pravih vlasnika ili bez znanja onih koji su u prethodnom periodu uz nadoknadu koristili taj prostor. Taj proces se odvija tako što tzv. Agencija na svom sajtu, koji Srbi i ne gledaju, postavi obaveštenje da se određeni objekat prodaje. Nakon određenog roka stignu odluke da je prostor prodat, da je vlasnik Albanac, a da stanari ili zakupci moraju da se isele - pojašnjavaju taktiku otimačine, odnosno preuzimanje srpske društvene imovine od strane Albanaca, predstavnici srpskog civilnog sektora na severu KiM.

Iz nezvaničnih, ali dobro obaveštenih izvora, saznajemo i da prištinska vlada izdavaja novac za kupovinu srpskih objekata, ali to ne radi direktno, nego pronalazi podobne Albance kojima daje novac. Pouzdano se zna za najmanje trojicu Albanaca koje je vlada Aljbina Kurtija po potrebi angažuje za ove specijalne zadatke.

Da se čitav proces promene vlasničke strukture vitalnih objekata na severu ne odvija bez znanja prištinske vlade uvereni su politički predstavnici Srba sa tog područja. Ksenija Božović, iz GI SDP, stranke pokojnog Olivera Ivanovića, potvrđuje da su prištinske vlasti već privatizovale desetak lokala na glavnom gradskom šetalištu, a da su oni sada u rukama Albanaca.

- Njihov plan je da se otkupe strateški važni objekti i sigurna sam da je u sve umešana i vlada tzv. Kosova. Osim prostorija u kojima se nekada nalazila univerzitetska biblioteka i list "Jedinstvo", u vlasništvo Albanca prešao je i jedan poznati kafić, odmah pokraj mosta na Ibru, koji je bio omiljeno mesto za izlaske Srba - kaže nam Božovićeva.

Pre nekoliko dana ministar tzv. kosovske policije Dželjaj Svečlja i tzv. ministar lokalne samouorave Eljbert Krasnići posetili su Severnu Mitrovicu, i upravo su seli u taj kafić koji je Agencija za imovinu prodala - Albancu. Njihovu posetu pratili su tzv. pripadnici specijalne kosovske policije s dugim cevima koji su obezbeđivali prostor oko kafića, što je među žitelje Severne Mitrovice unelo dodatnu iznemirenost. Svečlja nije želeo da govori o razlozima posete, već samo kratko rekao da je "došao na kafu".

Ksenija Božović ističe da joj dodatno teško pada to što je kuća u kojoj se nalaze prostorije stranke, takođe, prodata - Albancu. Ona dodaje da su za prodaju saznali kada je novi vlasnik Albanac obio i ušao u kuću u kojoj su bile prostorije stranke. Te kvadrate je, kaže, dobio po ceni ispod tržišne, što ukazuje na cilj i motiv.

- Jednostavno, na delu je albanizacija severa koja strašno pogađa naš narod ovde, a koji ne reaguje u strahu od hapšenja. Što je još strašnije, ćute oni koji bi trebalo da se bave zaštitom imovine koja je svuda u svetu svetinja - dodaje naša sagovornica.

Ona ukazuje i da se zbog svega masovno prodaju srpske kuće prema Suvom Dolu, gde su sredstvima Vlade Srbije građene stambene zgrade.

Osim nelegalne i netransparentne privatizacije objekata u vlasništvu javnih preduzeća, prištinske vlasti nastavljaju i sa zatvaranjem srpskih firmi na severu. Iz civilnog sektora ukazuju da prištinske vlasti, nažalost, mogu nasilno da zatvore bilo koje preduzeće ili firmu na severu KiM pod bilo kojim izgovorom.

Svečlja "neće Ruse"

NA dan zatvaranja pumpi na severu KiM 16. jula, tzv. ministar policije Dželjalj Svečlja na svom fejsbuku-profilu napisao je kako "na Kosovu nema mesta za pumpe ruskog 'Gasproma'". Međutim, sve zatvorene pumpe imale su logo "NIS petrola" i prema saznanjima našeg lista bile u vlasništvu srpskih biznismena sa severa KiM, što je još jedan primer otimanja imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama