PROGONOM DIREKTORA ZASTRAŠUJU I UČENIKE: Terete ih za ometanje aprilskog glasanja, zaprećena kazna do dve godine zatvora

D. Zečević

12. 07. 2024. u 10:55

PO nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici tzv. kosovska policija nastavila je saslušanja direktora škola sa severa Kosova i Metohije koje funckionišu u sistemu srpskog Ministarstva prosvete, a zvog navodnog ometanja ili sprečavanja izbornog procesa. Prema saznanjima "Novosti", juče je saslušan direktor škola iz Kosovske Mitrovice, a uslediće i ispitivanje njihovih kolega iz Zvečana.

ПРОГОНОМ ДИРЕКТОРА ЗАСТРАШУЈУ И УЧЕНИКЕ: Терете их за ометање aприлског гласања, запрећена казна до две године затвора

Foto EPA

Pozivi za saslušanja, saznajemo, stigli su na adrese 14 direktora srpskih obrazovnih ustanova. Advokat Ljubomir Pantović kaže da se oni terete jer navodno nisu dozvolili da se u prostorijama osnovnih i srednjih škola obavi referendum za smenu gradonačelnika opština na severu KiM, 21. aprila, a koji su Srbi - bojkotovali. Za to delo, inače, zaprećena je kazna od jedne od dve godine zatvora.

- Zastupam jednog od direktora koji su od tzv. kosovske policije dobili poziv za saslušanje, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Mitrovici. I on i njegove kolege tvrde da nisu izvršili krivično delo ometanja ili sprečavanja glasanja, jer se niko iz opštinskih izbornih komisija nije ni pojavio u školama koje su ranije bile biračka mesta. Jasno je da oni nikome nisu zabranili održavanje izbornog procesa, jer se taj proces nije ni odvijao - ističe advokat Pantović.

Srbi sa severa KiM nemaju dilemu: najnoviji prepad samo je nastavak progona našeg naroda u režiji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Ovoga puta cilj je da se direktor i okrive za neuspeh referenduma, a koji su zapravo bojkotovali građani, ali da se ujedno unese nemir i među roditelje i učenike svih škola na severu Pokrajine.

- Saslušnja su zapravo udar na srpski obrazovni sistem. Prištinske vlasti iznova pronalaze načine za maltretiranje Srba, a ovo je zaista prava tortura - ističe naš sagovornik iz civilnog sektora na severu KiM.

Inače, na saslušanje u stanicu tzv. kosovske policije sever, u Kosovskoj Mitrovici, išli su direktori škola iz Leposavića, a potom iz Zubinog Potoka. Svi su negirali krivicu za delo koje im se stavlja na teret. Srbi koji čine više od 90 odsto stanovništva na severu KiM,nisu učestvovali u prištinskoj farsi od referenduma, pa zato nisu ni otvarani birački centri u školama gde se inače glasa.

CIK u Prištini, prema pisanju medija na albanskom jeziku, morala je da traži alternativna mesta za glasanje, na kojem se, prema zvaničnim podacima, izjasnilo svega 0,54 odsto građana, zbog čega je konstatovano da je referendum bio neuspešan.

Zapaljena srpska zastava

TZV. kosovska policija regiona Sever saopštila je da su nepoznate osobe zapalile zastavu Srbije u blizini jednog lokala u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Naime, kako se navodi u izveštaju policije, nakon uvida u video-snimak, primećeno je da su pored lokala prošle četiri nepoznate osobe i sumnja se da je jedna od njih zapalila zastavu. Sve se dogodilo u noći između srede i četvrtka, a vodi se istraga zbog krivičnog dela "podstrekavanje na razdor i netrpeljivost".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO JE VUČIĆ RASTURIO LICEMERJE  MILATOVIĆA I OSTALIH POPUT NJEGA: Predsednik Srbije ogolio sve neistine isključivo istinom