VUČEVIĆ SA NOVOM KOORDINATORKOM UN: O teškom položaju Srba sa KiM

M.St.

10. 07. 2024. u 15:44

PREDSEDNIK Vlade Miloš Vučević razgovarao je danas sa novom stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Matildom Mordt o daljoj saradnji sa ovom organizacijom u oblasti nacionalnog strateškog okvira ciljeva održivog razvoja.

ВУЧЕВИЋ СА НОВОМ КООРДИНАТОРКОМ УН: О тешком положају Срба са КиМ

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Vučević je ocenio da je delokrug rada i angažovanje Kancelarije UN u Beogradu i saradnja sa institucijama od velike važnosti za Srbiju u pogledu podrške smanjenju siromaštva, očuvanju životne sredine, podizanju ekonomije i jačanju institucija.

Premijer je objasnio da je prioritet Vlade Srbije stvaranje boljeg poslovnog okruženja i privlačenje velikih investicija, od kojih bi velike benefite imao i domaći privatni sektor, mala i srednja preduzeća.

Predsednik Vlade je naveo da su industrija i poljoprivreda najvažnije privredne grane za očuvanje održivog privrednog rasta, kao i oblast turizma koja poslednjih godina koja beleži značajan privredni rast.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija Matilda Mordt istakla je da Ujedinjene nacije imaju važnu ulogu u rešavanju pitanja klimatskih promena i čestitala Vladi Srbije na izuzetnom angažovanju jačanja institucionalnih kapaciteta u Srbiji za bavljenje pitanjem klimatskih promena.

Ona je dodala da podrška privatnim kompanijama u oblastima zelenih inovacija i IT tehnologija, predstavlja veliki potencijal za ekonomiju.

Predstavljajući prioritete rada Kancelarije UN u narednom periodu, stalna koordinatorka ove organizacije istakla je da je saradnja sa Vladom i relevantnim institucijama u Srbiji izuzetno dobra i da očekuje nastavak saradnje u svim važnim oblastima.

Na sastanku je bilo reči o samitu UN, koji će biti održan u septembru ove godine, a na kojem će biti potpisan dokument o zajedničkoj agendi Ujedinjenih nacija i ispunjenju Agende 2030 sa njenih 17 ciljeva održivog razvoja.

Vučević je sagovornicu upoznao sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i svakodnevnom teroru Kurtijevog režima kojem su izloženi.

Premijer je istakao da nedavno usvajanje rezolucije o Srebrenici u GS UN nikako ne doprinosi stabilnosti u regionu, već naprotiv, dodatno narušava odnose unutar Bosne i Hercegovine.

Vučević je zahvalio Kancelariji UN u Beogradu na saradnji, a novoj koordinatorki poželeo dobrodošlicu i uspeh tokom mandata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama