REZOLUCIJU O GENOCIDU VEĆ KORISTE KAO ANTISRPSKU BATINU: U Potočarima pretnje Srpskoj i Srbiji kao devedesetih

V.N.

11. 07. 2024. u 13:17

OPSKURNA i nelegitimna Rezolucija o genocidu u Srebrenici, usvojena nedavno u Generalnoj skupštini UN, već je počela da se koristi kao batina za obračun sa srpskim narodom.

РЕЗОЛУЦИЈУ О ГЕНОЦИДУ ВЕЋ КОРИСТЕ КАО АНТИСРПСКУ БАТИНУ: У Потoчарима претње Српској и Србији као деведесетих

Foto: EPA

"Upotrebna vrednost" ovog teksta, za koji je na Ist Riveru glasalo manje država od onih koje su bile protiv ili uzdržane, obnarodovana je danas u Potočarima, gde su se bošnjački prvaci, uz ratnohušačku retoriku sličnu onoj iz devedesetih, ustremili na "veliku Srbiju", predsednika Aleksandra Vučića, uputivši otvorene pretnje Republici Srpskoj. I sve to u prisustvu zapadnih diplomata i nelegalnog namesnika Kristijana Šmita koji je bio drugi glas u ovom antisrpskom horu.

Nije bilo govornika a da se u svom izlaganju nije pozvao na skaredni dokument UN o Srebrenici, čime su apsolutno potvrđene prognoze našeg državnog rukovodstva da će on biti oruđe za razgradnju RS i betoniranje narativa o srpskoj krivici za krvoproliće u bivšoj Jugoslaviji.

Tako je predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović naveo da se "prvi put obeležava godišnjica sa usvojenom Rezolucijom u UN" i zahvalio svim prijateljima naglasivši da se radi o "najvažnijoj političkoj i moralnoj pobedi Bosne i Hercegovine u 21. veku":

- Implementacija je počela i niko je ne može zaustaviti. Jedan od rezultata je da već danas u zgradi UN obeležavamo dan sećanja na genocid u Srebrenici. Danas ga organizuje stalna misija BiH u UN, a sledeće godine organizaciju preuzimaju generalni sekretar i sekreterijat UN. Dokle god bude postojala ljudska civilizacija, 11. jul će biti Međunarodni dan sećanja na genocid i to ne može niko izbrisati

On je kazao da mir i saradnju ugrožava politika režima u Beogradu.

- Politika koja je i na Rezoluciji pokazala da poraze pokušava pretvoriti u pobede. Bosanskohercegovačka politika ne sme pobedu pretvoriti u poraz. To ne smemo dozvoliti. Implementacija Rezolucije ne zavisi od onih koji je nisu uspeli zaustaviti, zavisi od nas, pod uslovom da ne prihvatimo narativ negatora genocida - naveo je Bećirović, ne precizirajući šta podrazumeva pod implementacijom Rezolucije, iako su pojedini zapadni mentori Bošnjaka to već najavili - revizija tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i zahtev Beogradu za isplatu ratne odštete.

Bećirović je podsetio da su sudovi UN proglasili da je počinjen genocid i da je počinjen udruženi zločinački poduhvat, ali da organi entiteta RS prete državi Bosne i Hercegovine.

- Na nama je da odgovorimo na pitanje da li postoje sličnosti stanja početkom devedesetih i danas - kazao je Bećirović i rekao da će istaći osam primera.

- Karadžić i njegovi saradnici su govorili da je Bosna i Hercegovina nemoguća država, to danas govore čelnici entiteta RS. U velikosrpskom entitetu su 1992. govorili da je cilj velika Srbija, predstavnici RS sada govore da im je cilj velika Srbija uprkos zločinima.

Nakon toga Bećirović je naveo i druge primere kao što su "pravno nasilje, povlačenje iz Ustavnog suda, pretnje nestankom države, protivljenje prisustvu Međunarodne zajednice, memorandum SANU i Deklaracija Svesrpskog sabora". Kazao je da postoji sličnost odnosa Miloševića i Karadžića, te Vučića i Dodika.

Svoju huškačku rolu u Potočarima odigrao je i nekadašnji član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. On je naveo da "počinioci zločina neće da se suoče s istinom, te da je Rezolucija o Srebrenici dobrodošla jer je udarila na plan koji je kulminirao u Beogradu sa Svesrpskim saborom":

- Srebreničani danas žive s onima koji bi da završe ono što u ratu nisu uspeli puškama i tenkovima. Važno je svaki put da se ponovo okupimo u Srebrenici i setimo se ljudi koji su pretrpeli užase i sa sećanjem na njih ćemo graditi snažnu državu koja će biti deo EU i NATO saveza kako bismo osigurali da se nikome neće ponovo desiti ono što se u Srebrenici desilo pre 29 godina.

Visoki predstavnik u BiH, kojeg Banjaluka ne priznaje, Kristijan Šmit, javno se zapitao "zašo danas u Potočarima nema Željke Cvijanović". Bez trunke srama je to zapitao, svestan da se nijedan zapadni zvaničnik, evo već tri decenije, nije nikada poklonio senima srpskih civila ubijenih na kućnim pragovima u Skelanima, Bratuncu, Kravicama... Otišao je i korak dalje stavljajući znak jednakosti između zločina u Srebrenici i Jasenovca i streljanja đaka u Kragujevcu?!

- Odbijam prihvatiti da neki smatraju da se relativizovanjem istorije može umanjiti ono šta je urađeno. Svaki zločin je zločin, bio to Kragujevac ili Jasenovac. Zločini drugih nisu opravdanje za bilo koje zločine. Imamo obavezu da živimo zajednički u duhu Dejtona - naveo je Nemac koji je odlukom da Republici Srpskoj oduzme imovinu najdrastičnije pogazio mirovni sporazum iz 1995.

Na sve to, on je još pohvalio jučerašnji "Marš mira" na kojem su se, podsetimo, pojavile ratne zastave takozvane Armije BiH i u kojem su učestvovali oni koji su javno pozivali na ubijanje Srba i sebe deklarisali kao predstavnike Islamske države!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića