"DANAS NIJE DAN ZA ODGOVORE..." Vučević o sramnom govoru Bećirovića koji je održao u Potočarima

Novosti online

11. 07. 2024. u 16:14

PREMIJER Miloš Vučević rekao je da je u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zaključio da danas neće odgovarati predsedavajućem Predsedništva BiH Denisu Bećiroviću na optužbe koje je izneo na račun Srbije u Memorijalnom centru Potočari.

ДАНАС НИЈЕ ДАН ЗА ОДГОВОРЕ... Вучевић о срамном говору Бећировића који је одржао у Поточарима

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Što se tiče izjave Bećirovića ja sam neposredno pre dolaska imao nešto duži telefonski razgovor sa predsednikom Republike, zajednički smo zaključili da danas ne odgovaramo Bećiroviću, danas nije dan za odgovore na ono što je izrekao, a izrekao je svašta. Sutra će dobiti odgovor i od predsednika i od vlade. Danas ćemo se suzdržati poštujući o kakvom je danu reč - rekao je Vučević novinarima u Grockoj.

Vučević je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu Bećirovića koji je danas u Memorijalnom centru u Potočarima optužio Srbiju, odnosno, kako je rekao "velikosrpske protagoniste" da prete nestankom države i getoiziranjem Bošnjaka na 25 odsto teritorije države, pozivajući se na deklaraciju Srpskog sabora, koju je nazvao Vučićevom deklaracijom, kao i to da se BiH nalazi pred vratima članstva u NATO.

- Što se tiče odluke bilo koje države da bude članica nekog vojnog saveza, alijanse ili da ne bude, to je suvereno pravo svake države. Mi se kao Srbija ne mešamo, ta je odluka na institucijama BIH, uz samo malu opasku, da takva odluka mora biti doneta u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da svi koji odlučuju i narodi i entiteti moraju biti uključeni u to, a kakvu će odluku doneti to je na građanima, na narodima, na entietima, na institucijama BiH - rekao je Vučević.

Povodom usvojene rezolucije o Srebrenici u UN Vučević je ponovio da je stav Srbije jasan i da u Srebrenici nije počinjen genocid.

- Mi saosećamo sa bolom bosansko-muslimanske zajednice i njihovog naroda, smatramo da niko ko je pripadnik srpskog naroda ne sme da potceni bol i patnje koje su bošnjaci preživeli, mora da pokaže dostojanstvo i razumevanje za današnji datum i šta to njima znači - rekao je Vučević.

On je naglasio da po svim elementima krivičnog dela genocida, u Srebrenici nije počinjen genocid.

- To što je neko političkom platformom legalno, ali ne legitimno izdejstvovao kroz tehničke proceure da UN usvoji tu Rezoluciju, to govori više o drugima, a ne o nama. Za nas postoje naše važeće odluke i mi ćemo se toga pridržavati. Još jednom kažem - poštujući bol Bošnjaka, stradanje njihove zajednice želim da ne merimo stalno ko je više propatio, nego kako da se povežemo i da ljudi bolje žive - rekao je Vučević.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (32)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)