KANCELARIJA ZA KIM: Saslušanje radnika lokalne samouprave i javnih preduzeća opštine Štrpce u sistemu po Kurtijevom nalogu

D. Z.

15. 07. 2024. u 14:30

KANCELARIJA za Kosovo i Metohiju saopštila je da saslušavanje koje Priština po nalogu Aljbina Kurtija danas sprovodi nad radnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova u sistemu Republike Srbije, u opštini Štrpce, ima za jedini cilj da se slomi duh srpskog naroda u Sirinićkoj župi i dodatnim pritiskom i zastrašivanjem natera da napuste svoja ognjišta.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ: Саслушање радника локалне самоуправе и јавних предузећа општине Штрпце у систему по Куртијевом налогу

foto Kancelarija za KIM

- Pozivi za saslušanja i informativne razgovore u takozvanom tužilaštvu u Uroševcu upućeni su na adrese više predstavnika Privremenog organa opštine Štrpce koji su se danas uredno i odazvali pozivu - saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje ističu da je reč o veoma uznemirujućem postupanju prištinskih organa koji su prvo godinama protivpravno u kazamatima držali čelnike opštine Štrpce, a sada dodatno progone ostale zaposlene.

- Ovakvim institucionalnim nasiljem Aljbin Kurti želi da ukine srpske institucije na Kosovu i Metohiji i zatre tragove srpskog postojanja na ovim prostorima. O novom udaru na Srbe, Kancelarija za Kosovo i Metohiju obavestila je pismom i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka i ostale relevantne međunarodne misije tražeći da se angažuju i zaustave novi progon predstavnika opštine Štrpce – dodaje se u saopštenju Kancelarija za KiM a povodom današnjeg saslušanja četrnaestoro srpskih radnika opštine Štrpce.

Iz Kancelarije podsećaju da su progonu i pritiscima prethodnih meseci izloženi i zaposleni u lokalnim samoupravama u opštinama Lipljan, Istok, Peć i Gora, kao i u zdravstvenim ustanovama, poštama, filijalima Poštanske štedionice, i direktori osnovnih i srednjih škola u opštinama na severu KiM, što govori o planskom i sistematskom pokušaju zatiranja srpskih tragova na KiM.

Inače, grupa od 14 radnika Privremenog organa Opštine Štrpce danas je pozvana na ispitivanje u policijskoj stanici u Uroševcu, a nakon što je policija pre dve godine zatvorila objekat u kome je bilo rukovodstvo i administracija tog tela Vlade Srbije.

Radnici privremenog organa odazvali su se pozivu policije napisanog pod datumom od 15. jula 2022 godine i to odeljenju za teška krivična dela, Inače, više od 30 pripadnika specijalnih jedinica tzv. kosovske policije 7. jula 2022. godine upalo je pod punom ratnom opremom u zgradu PO opštine Štrpce odakle su odneli dokumentaciju, a zgradu nasilno zatvorili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EVROPSKI DAN PARKOVA: Dan posvećen zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima