RUSKI AMBASADOR REAGOVAO NA SRAMAN POTEZ ALBANSKIH SEPARATISTA: Prištinske vlasti veličaju nacističke kolaboracioniste

Novosti online

15. 07. 2024. u 18:03

UMESTO da poštuju sećanje na žrtve nacizma, prištinskim vlastima je prioritet rehabilitacija i veličanje nacističkih kolaboracionista, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, komentarišući obnavljanje kuće naciste Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici.

РУСКИ АМБАСАДОР РЕАГОВАО НА СРАМАН ПОТЕЗ АЛБАНСКИХ СЕПАРАТИСТА: Приштинске власти величају нацистичке колаборационисте

Foto D. Milovanović

Prema njegovim rečima, vlasti u Prištini deluju bahato i na ova korak su se odlučile i pored revolta zvaničnog Beograda, antifašističkih organizacija u Srbiji, ali i van njenih granica. 

- Ovo još jednom dokazuje da prištinskim ′vlastima′ nikako nije prioritet poštovanje sećanja na žrtve nacizma ili briga o međuetničkom suživotu u pokrajini, već rehabilitacija i veličanje nacističkih kolaboraciopista. Evidentan je pokušaj da se kosovskim Albancima nametne lažan ′identitet′ kroz heroizaciju ozloglašenih zločinaca odgovornih za masovna pogubljenja učesnika partizanskog pokreta i civila, deportaciju jevrejskog stanovništva u koncentracione logore, regrutaciju u SS diviziju ′Skenderbeg′ - istakao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da se "sve dešava uz znanje i prećutnu saglasnost Kolektivnog zapada kome ne pada na pamet da privede razumu svoje štićenike u Prištini, a čime se podstiče dalji rast radikalnih desničarskih sentimenata na Kosovu, podriva bezbednost srpskog i drugog nealbanskog stanovništva pokrajine".

- Odlučno osuđujemo takve pojave. Pridružujemo se zahtevima da se odmah obustavi renoviranje kuće Džafera Deve i da se ubuduće spreči zlonamerno prepisivanje istorije od strane privremenih institucija samouprave u Prištini - zaključio je ambasador RF u Srbiji.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: Hajka na Vučića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)