NOVE UREDBE VLADE SRBIJE: Osnovano Telo za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima

Милица Шкорић
Milica Škorić

16. 07. 2024. u 15:55

VLADA Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je cilj da prati, usmerava i koordinira aktivnosti vezane za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovodi Nacionalnu strategiju bezbednosti caobpaćaja na putevima.

НОВЕ УРЕДБЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Основано Тело за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима

Foto: Profimedia

Ovom odlukom propisano je i obrazovanje više stručnih radnih grupa i to: za unapređenje sistema upravljanja bezbednošću caobpaćaja, za unapređenje bezbednosti puteva, za unapređenje rada i efikasnosti saobraćajne policije, sudova i tužilaštava, za unapređenje bezbednosti dece u caobpaćajy, za unapređenje bezbednosti učesnika u caobpaćajy kroz preventivno-edukativno delovanje.

Takođe, osnovane su i Stručna radna grupa za unapređenje bezbednosti vozila i kvaliteta roba (proizvoda i usluga), Stručna radna grupa za unapređenje delovanja hitnih službi nakon saobraćajne nezgode, Stručna radna grupa za unapređenje zdravstvenih pregleda za utvrđivanja sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima.

Vlada je usvojila i više zakona o potvrđivanju sporazuma o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Vize se ukidaju za nosioce diplomatskih i službenih pasoša nosiocima iz Republike Gane, Republike Maldivi, Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe, Svete Lucije, Kraljevine Esvatini, Republike Togo, Republike Tadžikistan, Gvineje Bisao, Republike Venecuele i Republike Gvatemale.

Na današnjoj sednici doneta je Odluka o obrazovanju Komisije za manastir Hilandar koja, kao posebno radno telo Vlade, razmatra pitanja i daje predloge, mišljenja i stručna obrazloženja.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Organizacije multinacionalne snage i posmatrači u operaciji na Sinajskom poluostrvu.

Ovim dokumentom, između ostalog, ustanovljava se pravni osnov za angažovanje Vojske Srbije u okviru organizacije Multinacionalne snage i posmatrači u operaciji na Sinajskom poluostrvu, opredeljuje učešće naše zemlje u ljudstvu i opremi, ugovara način komandovanja, disciplinska, materijalna i krivična odgovornost, kao i status osoblja te organizacije, samim tim i pripadnika Vojske Srbije dok se nalaze u misiji na Sinajskom poluostrvu.

Odlukom Ustavnog suda (broj: IUo-39/2022) utvrđeno je da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar” (“Službeni glasnik RS”, broj 8/22) koju je donela Vlada Republike Srbije, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

U cilju realizacije odluke Ustavnog suda, kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja uredbe koja je proglašena neustavnom.

BONUS VIDEO: SRAMNA IZJAVA O SRBIMA IZ RS - Naselili se ovde, pa nas terali da mrzimo one sa kojima su se oni klali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!