"VERUJEM DA ĆEMO UTANAČITI SKORU POSETU MAKRONA SRBIJI" Vučić o susretu sa francuskim kolegom i samitu u Londonu

Novosti onlajn

17. 07. 2024. u 22:40

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se tokom samita Evropske političke zajednice u Londonu sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i izrazio uverenje da će biti dogovrena skora poseta Makrona Srbiji.

ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕМО УТАНАЧИТИ СКОРУ ПОСЕТУ МАКРОНА СРБИЈИ Вучић о сусрету са француским колегом и самиту у Лондону

foto: Printskrin

- Pretpostavljam da će biti još bilateralnih sastanaka, imaćemo panele, dobra prilika da se razgovara o svemu i verujem da ćemo utanačiti skoru posetu predsednika Makrona Srbiji - rekao je Vučić za RTS i potvrdio da će se sastati i sa holandskim premijerom Dikom Shofom.

On je najavio da će biti na centralnom samitu i na panelima, na kojima, kako kaže, obično dođe do svađa, trvenja i svega drugog, a mnogo manje na centralnim skupovima gde će govoriti britanski premijer Kir Starmer i sasvim izvesno Vladimir Zelenski i još dvoje ili troje lidera EU.

- Biće zanimljivo zato što će sutra po prvi put biti održan samit Evropske političke zajednice, a da Ursula fon Der Lajen neće biti tu, pretpostavlja se. Ako bude tu, svi će pratiti s pažnjom ono što se zbiva u Evropskom parlamentu, jer oko 12 sati bi trebalo da se odluči o budućem šefu Evropske komisije - rekao je predsednik.

On kaže i da što se Srbije tiče, ne očekuje mnogo zaključaka i da mu se čini da su svi u Evropi u nekoj vrsti "ratnog moda" i raspoloženja.

- Za nas je važno da imamo dobre odnose sa Evropom, da guramo dalje, da ekonomski razvijamo našu zemlju, da vidimo možemo li da napredujemo na evropskom putu, a sve ovo drugo, da se izmaknemo što je više moguće - poručio je Vučić. Na pitanje što će na skupu osim Gruzije, Srbija biti jedina koja nije uvela sankcije Rusiji i da li očekuje pritiske da promeni stav Vučić je rekao da će Srbija biti pod najvećom pažnjom.

- Jasno je da će moj kolega, a sad ćemo videti da li će doći predsednica Gruzije Salome Zurabišvili, koja je protiv takve politike ili će doći premijer koji je za ovakvu politiku, odnosno protiv uvođenja sankcija. Svakako vam je jasno da će Srbija biti pod najvećom pažnjom. Mi smo u srcu, u centru Evrope, Gruzija je malo dalje, tako da svakako će biti reči o tome i nemam nikakve sumnje da će Rusija i Ukrajina biti glavne teme - rekao je Vučić.

Istakao je da Evropska politička zajednica nije bila loša ideja zato što ona služi ne bi se dalo mnogo onima koji su na evropskom putu, ali da im se ipak pruži prilika da jednom u šest meseci govore pred predstavnicima Evropske unije i da mogu da iskažu šta je to što misle.

- Ne mislim da je to loše, mislim da je sve to okej, ali nema velikih rezultata, niti će ih biti. Ako vi vodite u ovom trenutku kampanju protiv Viktora Orbana zato što je sa nekim razgovarao, gde je smisao svega? Šta očekujete od Srbije? Da se pridruži takvim kritikama? Pa nećemo. Od toga da se zaklinjemo na vernost, da ćemo ne znam šta da uradimo protiv Kine. Ne pada mi napamet. Ne zato što ne pripadamo tu. Da, pripadamo tu, samo što imamo svoj mozak i racionalno razmišljamo i ozbiljno promišljamo - rekao je Vučić.

On je dodao i da će teško stići na prijem kod kralja Čarlsa.

- Veoma mi je žao što i prošli put zbog svih problema koje smo imali u Beogradu oko dvostrukog masovnog ubistva nismo mogli da prisustvujemo, jer smo morali da se vratimo u Beograd malo ranije - objasnio je Vučić.

BONUS VIDEO:

BRZA REAKCIJA DRŽAVE: Postavljaju se klima uređaji u GAK Narodni front

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!