uživoU BEOGRADU POČEO SAMIT O KRITIČNIM SIROVINAMA: Učestvuju Vučić, Šolc i Šefčovič (FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 07. 2024. u 08:06 >> 10:13

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić dočekao je jutros u Palati Srbija kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca, koji je sinoć stigao u posetu Beogradu.

У БЕОГРАДУ ПОЧЕО САМИТ О КРИТИЧНИМ СИРОВИНАМА: Учествују Вучић, Шолц и Шефчович (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novsoti

Obraćanje predsednika Vučića

- Već smo imali razgovore i mogu da kažem da sam zadovoljan. Za nas kao Srbiju predstavlja veliku nadu, uveren sam da tu šansu nećemo propustiti. Postoji kod nas nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to ne smemo da dozvolimo. Mnogo je teže menjati stvari, sebe, zemlju, prihvatati izazove i donositi hrabre odluke. Neretko sam se osećao usamljeno u borbi za ovaj veliki projekat. Video sam kako se svi sklanjaju gledajući kako da sebe sačuvaju. Bio sam uporan kao i kada sam predlagao najteže mere za Srbiju, od smanjenja plata i penzija, a danas smo najuspešnjiji na Balkanu. Kada nešto morate da uradite i gledate u budućnost onda donosite odluke u skladu sa tim. Odogovrnost, ozbiljnost i posvećenost budućnosti, to je ono što svi žele. Na ovom smo dugo radili, hvala svima iz kabineta Šolca, iz mog kabineta.

Foto: Novosti

Obraćanje ministra Malog

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je je projekat o kome će se danas govoriti razvojna šansa za našu zemlju.

- Ova poseta je za nas, kao i za celu Evripsku uniju od velikog značaja. Srbija je danas ekonomski jaka i stabilna. U prvom kvartalu ove godine bili smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi sa stopom rasta od 4,7 odsto. Želja nam je da do kraja godine imamo stopu rasta BDP između 3,8 i 4 odsto. Da budemo među pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Sa druge strane, nama je stopa nezaposlenosti na istorijski najnižem mogućem nivou. Stopa zaposlenosti na istorijski najvišem nivou, a rekorderi smo po privlačenju stranih direktnih investicija. Uspeli smo da sačuvamo makroekonosmku stabilnost uprkos svim izazovima.

Foto: Novosti

U toku Plenarna sesija Samita o strateškim sirovinama

U "Palati Srbija" otpočela je Plenarna sesija na kojoj učestvuju predsednik Aleksandar Vučić, nemački kancelar Olaf Šolc i Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje

Sastanak Vučića, Šolca i Šefčoviča

Nakon radnog doručka, održan je trilateralni sastanak predsednika Aleksandra Vučića, nemačkog kancelara Olafa Šolca i potpredsednika Evrospke komisije Maroša Šefčeviča.

Uoči trilateralnog sastanka, Vučić, Šolca i Šefčović prošetali su ispred Palate "Srbija".

 

 

Foto: Tanjug

 

 

 

Radni doručak Vučića i Šolca 

U toku je radni doručak koji je predsednik Vučić priredio za nemačkog kancelara, a potom će uslediti sastanak Vučića i Šolca. 

 

Vučić: Važan dan za Srbiju

Predsednik Alekandar Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu i istakao da je danas važan dan za Srbiju. 

- Važan radni dan je pred nama, dan koji će umnogome uticati na brojne aspekte budućnosti naše zemlje i koji će dati snažan zamah jačanju odnosa izmđeu Srbije i Nemačke. Sa Šolcom razgovaraću i o drugim pitanjima od velikog značaja za Srbiju, uveren da ono što radimo danas, postavlja čvrst temelj za budućnost ne samo naših bilateralnih odnosa, već i jačanja saradnje i povezivanja u regionu - objavio je Vučić na svom Instagram nalogu. 

Foto: Tanjug

 

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc, koji je sinoć doputovao u Beograd, učestvovaće na Samitu o strateškim sirovinama u Palati Srbije gde će, kako je najavljeno, biti potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Foto: Tanjug

 

Na Samitu će učestvovati i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev