"SPORAZUMI OTVARAJU VRATA NAJVEĆIM STRANIM INVESTICIJAMA" Šefčovič: Srbija će biti prva u Evropi koja će imati celokupan lanac vrednosti

Novosti online

19. 07. 2024. u 12:09

POTPREDSEDNIK Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič izjavio je da će sporazumi koji su danas potpisani dodatno istaći partnerstvo između EU i Srbije i istakao da će oni otvoriti vrata najvećim stranim direktnim investicijama u istoriji Srbije.

СПОРАЗУМИ ОТВАРАЈУ ВРАТА НАЈВЕЋИМ СТРАНИМ ИНВЕСТИЦИЈАМА Шефчович: Србија ће бити прва у Европи која ће имати целокупан ланац вредности

FOTO: Novosti

- Govorimo o istorijskom danu za Srbiju, kao i za Evropu - rekao je Šefčovič nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, koji je on potpisao u ime EU.

- Ovo je dobro razmotren sistem i sva pravila koja postoje u svetu, primenjivaće se u Srbiji. Zašto smo počeli u Srbiji? Srbija je najnaprednija u pripremama, iako se o sirovinama govori u Češkoj, Portugalu...Srbija će biti prva u Evropi koja će imati celokupan lanac vrednosti - kazao je Šefčovič.

Istakao je da je potpisivanjem Memoranduma i Srbija i EU već dokazuju da već žive u eri čiste tehnologije.

On je čestitatao predsedniku Vučiću i Srbiji na, kako je rekao, inicijativi koju predvode po pitanju sirovina, baterija i električnih vozila, a zahvalio je i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na podršci u toj oblasti i podsetio na veliki broj evropskih kompanija koje su učestvovale u potpisivanju sporazuma danas.

- Oni su zaista 'krem de la krem' onoga što možete da dobijete u Evropi, a to su najbolje kompanije, najodgovornije firme, koje ispunjavaju obaveze socijalne korporativne politike - poručio je Šefčovič.    

Podsetio je da je EU već glavni investitor i trgovinski partner Srbije i ocenio je da će nakon potpisivanja Memoranduma i sporazuma još veći broj evropskih kompanija doći da radi u Srbiji i da će ovde stvoriti visoko kvalitetne poslove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024