"TO JE TAKO U EVROPI, MOŽETE SE POUZDATI..." Šolc: Dobio sam garancije Rio Tinta da će ispuniti sve ekološke standarde

Novosti onlajn

19. 07. 2024. u 13:05

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je razgovarao sa predstavnicima Rio Tinta o projektu "Jadar" i da je lično od predsednika kompanije tražio zalaganje da kompanija ispoštuje sve ekološke standarde pri eksploataciji rude i naveo je da je od njih dobio garancije da će tako i biti.

ТО ЈЕ ТАКО У ЕВРОПИ, МОЖЕТЕ СЕ ПОУЗДАТИ... Шолц: Добио сам гаранције Рио Тинта да ће испунити све еколошке стандарде

Foto: Tanjug

- Projekat će samo funkcionisati ako se orijentiše prema standardima koje mi smatramo ispravnim. I ti standardi su visoki kada je reč o zaštiti klime, životne sredine i biodiverziteta. Zbog toga sam veoma rano razgovarao sa šefom Rio Tinta - rekao je Šolc odgovarajući na pitanje novinara kako Nemačka može da garantuje da neće doći do zagađenja životne sredine zbog projekta Jadar.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, Šolc je u izjavi medijima rekao da su mu garancije tražili i predstavnici Vlade Srbije, koji su pitali da li Nemačka svoje nauče institucije, naučnike koji imaju najveću ekspetizu i svoju administraciju, može da stavi na raspolaganje kako bi kontrolisali ceo proces zaštite životne sredine u tome, na šta je Nemačka dala potvrdan odgovor.

- Da, mi ćemo to uraditi, mi ćemo staviti na raspolaganje znanje koje je nastalo kroz vekove, koje je među najboljim na svetu. To želimo zajedno koristiti, kako bi uspeo taj zajednički evropski projekat - naveo je Šolc.

On je dodao da je o istom pitanju razgovarao i sa drugim kompanijama koje su danas popisale sporazum sa Srbijom u Palati Srbije i objasnio da su se vremena promenila i da velike kompanije ne mogu da dozvole da im negde u lancu proizvodnje "vladaju" loši uslovi rada, jer bi to narušilo njihovu korporativnu reputaciju. Šolc je napomenuo da je projekat poput "Jadra" moguć samo u ovakvom vremenu, u demokratskim društvama, koja sa pravom sve detaljno posmatraju i kritično posmatraju.

- To je tako u Evropi. Možete se pouzdati da su zakoni i da su institucije na vašoj strani - poručio je Šolc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev