TEŠKO LICEMERJE URSULE FON DER LAJEN: Šta je sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije?

Novosti online

20. 07. 2024. u 19:04

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na 50. godišnjicu podele Kipra da će nastaviti sa podrškom za ponovno ujedinjenje poslednje podeljene države članice EU, u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Fon der Lajen je na društvenoj mreži "Iks" navela da danas, na tragičnu 50. godišnjicu, kao i svaki dan, Evropa stoji uz Kipar.

- Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet. Kiprani zaslužuju da žive u ujedinjenoj zemlji u uslovima mira, koegzistencije, stabilnosti i prosperiteta - navela je predsednica Komisije.

Istakla je da je "kiparsko pitanje i evropsko".

- Nastavićemo da čvrsto podržavamo Kipar u naporima za ponovno ujedinjenje poslednje podeljene države članice EU, u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN - istakla je Fon der Lajen.

Postavlja se pitanje šta je sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN po kojoj je KiM sastavni deo Srbije i zašto se ona ne poštuje. Zašto se podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kipra, ali Srbije ne?

Na Kipru se danas obeležava 50-godišnjica od turske invazije na to ostrvo. Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kipra jutros u 5.30 časova, označavajući vreme kada je počela turska invazija 1974. godine.

- Ovo je težak dan za sve. Dan sećanja, dan za odavanje počasti svima koji su se borili i žrtvovali da bi Republika Kipar mogla da postoji danas - izjavio je kiparski predsednik Nikos Hristodulides tokom komemoracije poginulima u Kokinotrimitiji.

Hristodulides je rekao da je Turska i dalje odgovorna za kršenje ljudskih prava i međunarodnog prava, dodajući da Kipar mora ponovo da bude ujedinjen.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je prisustvovao ceremoniji u severnom delu podeljene Nikozije, koji je pod turskom kontrolom, da Turska podržava rešenje "dve države" za Kipar, dodajući da federalno rešenje nije moguće.

Micotakis večeras treba da prisustvuje skupu povodom obeležavanja onoga što kiparski Grci nazivaju "crnom godišnjicom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija