PRIŠTINA VELIČA NIKOLINOG UBICU: U Albanskim medijima i na društvenim mrežama plakati sa likom teroriste Fatona Hajrizija (FOTO)

D. Zečević - V. Mitrić

22. 07. 2024. u 10:30

UBICA srpskog policajca Faton Hajrizi, za kosovske Albance i zvaničnike Prištine je heroj! Spevaju mu pesme i stavljaju plakate sa njegovim likom, ponosni što je "likvidirao Srbina", a sve to zdušno prenose albanski mediji.

ПРИШТИНА ВЕЛИЧА НИКОЛИНОГ УБИЦУ: У Албанским медијима и на друштвеним мрежама плакати са ликом терористе Фатона Хајризија (ФОТО)

Foto: Printscreen/Društvene mreže

Tako je juče društvenim mrežama kružio video u kojem dve maskirane osobe postavljaju transparent sa Fatonovim likom na mostu kod administrativnog prelaza Merdare.

"Dve ruke i glava za otadžbinu", stoji na posteru likvidiranog Hajrizija koji je ubio mladog policajca Nikolu Krsmanovića 17. jula, na graničnom prelazu u blizini Loznice, dok je kontrolisao taksi tutinskih registracija.

Foto: Printscreen/Društvene mreže

Podsetimo, i njegov kolega Vjekoslav Ilić teško je ranjen tokom rutinske kontrole. U vozilu je bio Hajrizi, odbegli zatvorenik sa debelim dosijeom i ubistvom Rusa na duši, koji je čak devet puta bežao iz zatvora. U međuvremenu, naš državni vrh ovo je okarakterisao kao teroristički napad, a srpska policija utvrdila i njegove veze sa tzv. OVK.

Hajrizi je pobegao iz zatvora Smrekovnica, kod Vučitrna na Kosovu i Metohiji, a u rodnoj Srbici veličaju ga kao heroja i poručuju da "ne treba suditi njegovim delima". I tzv. ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju tvrdi da ima "mnogo nerazjašnjenih okolnosti u slučaju Hajrizija kojeg je srpska policija likvidirala", i dodaje u izjavi albanskim elektronskim medijima da je "etnopolitičko korišćenje krivičnog dela ubistva policajca u Loznici od strane Vlade Srbije namerno i s predumišljajem neprihvatljivo". Ona je izjavila da su informacije koje su ovih dana stizale iz Beograda bile kontradiktorne, i da se ne može znati "sa sigurnošću da li je on uopšte ubijen" odnosno i "ako je ubijen, da li je to učinjeno na teritoriji Srbije ili Republike Srpske u Bosni i Hercegovini".

- Definitivno je potrebna široka i duboka istraga da bi se razjasnila istina o ovom slučaju - ocenila je Hadžiju u objavi na "Fejsbuku".

Foto: Novosti

Ubijeni albanski terorista

Pridružila se i tzv. ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, koja je zatražila dopremanje Fatonovog tela na KiM što pre i za medije na albanskom rekla da su tim povodom kontaktirali sa "svojim međunarodnim partnerima".

- Mi smo sve teme prosledili međunarodnim partnerima, jer bar telo našeg državljanina treba što pre da se vrati na Kosovo, da se vrati porodici - istakla je Gervala.

I dok se albanski analitičari u našoj južnoj pokrajini bave retorikom političara iz Beograda, tzv. ministarka pravde je delimično osudila ubistvo srpskog policajca, ali i iskoristila da na neki način za to okrivi Beograd, rekavši da "zločinci beže samo ka Srbiji" i da je "Srbija mesto koje pruža zaštitu počiniocima krivičnih dela".

- Podaci naših organa ukazuju na to da su bar u nekim slučajevima ova bekstva kreirale, organizovale, suorganizovale i omogućile kriminalne grupe povezane sa strukturama vlasti na teritoriji Srbije. Ova organizacija se sastoji u tome da se takvim licima garantuje da im teritorija Srbije, tamošnje kriminalne grupe i određeni nivoi vlasti pružaju zaštitu od krivičnog gonjenja Republike *Kosovo - navela je Hadžiju.

Inače, prištinski mediji prenose da je tzv. kosovska policija uhapsila osobu iz Srbice za koju se sumnja da je pomagala Fatonu Hajriziju u bekstvu iz zatvora. Tzv. policija je saopštila da je obavila razgovor sa osumnjičenim i da mu je određeno zadržavanje do 48 sati.

Foto: D. Milovanović/D. Matović

- Uprava za istraživanje organizovanog kriminala i teških zločina izvršila je uviđaj u vezi sa bekstvom koje se dogodilo pre nekoliko dana u Kazneno-popravnom centru u Smrekovnici. Nakon sprovedenih istražnih radnji, pozvan je muškarac koji se sumnjiči da je pomagao razgovorom osumnjičenom nakon bekstva - saopšteno je iz tzv. kosovske policije.

Dok se Albanci utrkuju da odaju počast ubici, u Gornjem Jadru i okolini meštani kažu da ne pamte ovakvu tugu za mladim život i sahranu na koju je došlo toliko ljudi. Ovo, kao refren, ponavljaju mnogi meštani Jarebica i okolnih sela, posle sahrane svog sugrađanina Nikole Krsmanovića (34).

- Nikola je ispraćen dostojanstveno i veličanstveno, u svakom pogledu, sa puno ljubavi, tuge, pažnje i poštovanja kao niko do sada, što je zaslužio i od svojih najbližih, i od komšija, prijatelja, kumova, mnogih kolega - kaže Milutin Stevanović, domaćin iz Donjih Nedeljica. - Svi su, Bogu hvala, pokazali sabornost u ovoj teškoj žalosti, svesni da, kako se ono kaže u narodu, ništa nama nema bez nas. Divni mladić i policajac, nam, eto, i sa neba šalje ovu poruku. Izgubio je život kada je tek trebalo da proživi.

Otac Milenko, majka Ljiljana, sestra Katarina, drugi najbliži srodnici, kako običaji nalažu, bili su i juče na groblju kada je "trećina". Skrhani od bola, koji je, kako kažu, "veći i od Gučeva i Himalaja", ponosni su na Nikolu, jer i njegova sahrana svedoči koliko je bio dragocen i službi i državi i mnogim ljudima. To im dođe kao izvesna uteha, premda za gubitak deteta i brata utehe nema.

U Jarebicama, Dragincu, Brnjcu odakle je mladićeva majka, Šurica, a Velikom Selu, Siminom Brdu, Stupnici, svedoče meštani listom da Nikola "nije imao ama baš nijedan porok".

- Dan ranije bio je kod nas u pošti, plaćao je račune i sa svima se pozdravio i veselo ćaskao, kao uvek - priča nam službenica. - Čuli smo da se menjao sa kolegom, da radi tog crnog dana, kako bi mogao sa devojkom da ide na Divčibare... Nije mu bilo ravnog mladića. I videlo se po licima njegovih kolega, od onih u PS Loznica do Žandarmerije i Granične policije MUP Srbije, koliko je bio i voljen i cenjen. 

POČASNI PLOTUN ZA STRADALOG POLICAJCA: Vod Žandarmerije ispratio na poslednji počinak kolegu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev