BIZNISMEN UHAPŠEN 2019. GODINE, MILENA BOŽOVIĆ GA PUSTILA: Detalji razbijanja špijunske mreže u Srbiji

Novosti online

22. 07. 2024. u 16:45

KOMPANIJA iz Severne Makedonije "ATS Group", koja je deo sektora tamošnje namenske industrije, ponovo je u fokusu srpskih bezbednosnih službi kao i pre nesto manje od pet godina kada je u Beogradu 11. novembra 2019. godine bio uhapšen osnivač i vlasnik ove kompanije Ševćet Demirovski.

БИЗНИСМЕН УХАПШЕН 2019. ГОДИНЕ, МИЛЕНА БОЖОВИЋ ГА ПУСТИЛА: Детаљи разбијања шпијунске мреже у Србији

Foto B. Puzović

U današnjoj akciji Bezbednosno informativne agencije, VBA, MUP i Višeg javnog tužilaštva u Valjevu, uhapšena su trojica inženjera iz srpske fabrike za proizvodnju oružja i municije "Krušik" jer postoje osnovi sumnje da su u toku 2024. kontinuirano ostvarivali kontakte sa državljanima Severne Makedonije, zaposlenima u kompaniji "ATS Group", na čijem je čelu Demirovski.

Ovaj makedosnki biznismen  bio 11. novembra 2019. godine uhapšen  u akciji Višeg javnog tužilaštva u Brogradu, BIA i VBA sa penzionisanim inženjerom u PD „Prvi partizan” ad iz Užica i još dvojicom inženjera u tom privrednom društvu, zbog sumnje da je kao vlasnik PD „ATS group” iz Skoplja” preko penzionisanog inžinjera u PD Prvi Partizan dolazio u posed poslovno-tehničke dokumentacije i podataka koji se odnose na tehnologiju izrade pojedinih mašina, odnosno na tehnologiju izrade oružja i municije, a koju je razvilo PD "Prvi Partizan".

Međutim, posle samo mesec dana Demirovski je pušten uz jemstvo od 200.000 evra da se brani sa slobode. 

Dve godine kasnije, ne sačekavši veštačenje o bezbednosti informacija koje predstavljaju vojnu tajnu, a koje je Demirovski želeo za sebe, postupajuća  zamenica javnog tužioca u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu Milena Božović odbacila je krivičnu prijavu protiv njega nakon što je 21. 1. 2021. godine  na ime oportuniteta uplatio 29.393.925,00 dinara.

Demirovski je tako oslobođen sumnje za krivično delo Davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, iako je hteo da dođe do tajnih podataka o po projektima i dokumentima za proizvodnju srpskog oružja i municije.

Oportunitet je primenjen pre nego što je stiglo mišljenje veštaka za oblast tehnologija-bezbednosti informacija 15. aprila 2021. godine kojim je utvrđeno da je dokumentacija koja je oduzeta od penzionisanog inžinjera – autentična, da je 6 grupa dokumenata, tehnička dokumentacija označena sa ODBRANA SLUŽBENA (VOJNA) TAJNA – INTERNO I POVERLjIVO, na ukupno 71 stranicici i drugi dokumenti koji su tehnička dokumentacija bez oznake tajnosti.

Tužiteljka Milena Božović je 2022. godine je, po dolasku Nenada Stefanovića na čelo Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, po njegovoj odluci iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije raspoređena u Odeljenje za opšti kriminal VJT u Beogradu. 

Javnosti je poznata kao jedna od nekoliko tužiteljki koje su potpisale opozicionu inicijativu "ProGlas", iako je javnim tužiocima zabranjeno bilo kakvo političko delovanje.

Da kompanija Demirovskog baš želi da dođe u posed poverljivih podataka srpske namenske industrije pokazuje današnje hapšenje trojice inžinjera iz "Krušika" koji će biti privedeni na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Valjevu.

BONUS VIDEO: STOPAMA SEVERNE KOREJE: Lansiran prvi južnokorejski špijunski satelit u svemir 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Jedinstveni Egipatski Maldivi - Nikada povoljnije!