ALBANCU IZ SKOPLJA PRODAVALI VOJNE TAJNE: Svi detalji o privedenim inžinjerima "Krušika"

B.Subašić

23. 07. 2024. u 10:00

OPERATIVCI BIA, VBA, policije i Višeg javnog tužilaštva u Valjevu juče su istovremenom akcijom na više lokacija razbili mrežu industrijske špijunaže koja je dostavljala strogo poverljivu dokumentaciju namenske industrije H.K. "Krušik" - Šefćetu Demirovskom, Albancu sa državljanstvom Severne Makedonije.

АЛБАНЦУ ИЗ СКОПЉА ПРОДАВАЛИ ВОЈНЕ ТАЈНЕ: Сви детаљи о приведеним инжињерима Крушика

fejsbuk, arhiva Novosti

Za neovlašćeno izuzimanje poverljive poslovno tehničke dokumentacije iz pomenutog preduzeća na štetu bezbednosnih, odbrambenih, vojnih i drugih interesa, kao i slabljenja vojne moći Republike Srbije osumnjičeni su D. M. bivši "Krušikov" inženjer, kao i D. L i M. O, honorarno angažovani inženjeri, sva trojica iz Valjeva.

fejsbuk, arhiva Novosti

Albanac iz Severne Makedonije Šefćet Demirovski, špijun i trgovac oružjem

Tokom pretresa na više lokacija, stanova i poslovnih prostorija, pronađeni su dokazi da su oni poverljivu dokumentaciju predavali preduzeću "ATS grup" - Skoplje, u vlasništvu Demirovskog, koje se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme. Ova grupa ima fabrike i u Kataru, a u aprilu ove godine Demirovski je predstavio njen novi Savetodavni odbor, na čijem je čelu čiji penzionisani general Vojske SAD Džejms L. Džons, koji je bio komandant marinaca SAD (1999-2003), vrhovni komandant NATO i američkih snaga u Evropi (2003-2006), kao i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Baraka Obame (2009-2010).

Stručnjaci za poslove u odbrambenoj industriji sumnjaju da je Demirovski, u stvari, paravan za mnogo ozbiljnije igrače. Njegova kompanija "ATS grup" - Skoplje je osnovana 2017. i prema zvaničnim podacima ima više od 500 zaposlenih koji proizvode vojnu municiju kalibra od 5,56 do 12,7 milimetara i balističku zaštitnu opremu, koju po zvaničnoj evidenciji najviše prodaje oružanim snagama Turske i Katara.

fejsbuk, arhiva Novosti

Štand ATS grupe na sajmu u Parizu

Na odbrambeno-bezbednosnom sajmu Eurosatori održanom od 17. do 21. juna u Parizu Demirovski je najavio i proizvodnju artiljerijske i minobacačke municije, a srpski bezbednjaci, policajci i tužioci su prilikom jučerašnjeg pretresa pronašli dokaze koji upućuju da je tehnologija za proizvodnju takvih projektila kradena iz Srbije!

Kod inženjera M. O. pronađen je papir sa rukom ispisanim brojčanim oznakama koji se odnose na "košuljicu, telo i krilce" najverovatnije minobacačkog projektila, a osumnjičeni je potvrdio da je on autor. U njegovom stanu pronađene su i kopije dokumenta iz "Krušika" o nekoliko specijalnih vrsta baruta koji su označeni stepenom tajnosti: "Odbrana - Službena tajna - Poverljivo", kao i "tablica gađanja" za minobacač 120 milimetara na engleskom jeziku koja se tretira kao poslovna tajna. Nađene su i priznanice na iznose više od 50.000 evra koje je predao građevinskom preduzimaču M. K. iz Valjeva. Prema raspoloživim podacima, M.O. je na taj način pokušao da prikrije poreklo novca, usled bojazni da može biti otkriven i krivično gonjen.

fejsbuk, arhiva Novosti

Demirovski na sajmu najavio proizvodnju municije po tehnologiji ukradenoj iz "Krušika"

Konačno, kod M. O. je pronađen i ugovor o angažovanju za kompaniju "ATS inženjering" - Skoplje, što je nedvosmisleno potvrdilo operativna saznanja da je on paralelno sa honorarnim angažmanom u "Krušiku" radio i za Demirovskog!

Inženjer D. L. je policiji izjavio da je angažovan za pomenutu makedonsku kompaniju. Prema našim saznanjima dokazi za industrijsku špijunažu su pronađeni na više laptopa, USB memorija i telefona.

Kod D. M. je takođe pronađen ugovor o angažovanju za "ATS inženjering" - Skoplje, kao i više od 10.000 evra.

Ovo je ponovljeno nedelo Demirovskog, koji je već hapšen u Srbiji. U novembru 2019. dolijao je u jednom u hotelu u centru Beograda, kada je sa nekoliko desetina hiljada evra podmitio jednog bivšeg i jednog aktivnog inženjera, kao i konstruktora užičke fabrike municije "Prvi partizan". Oni su imali zadatak da mu dostave poverljivu tehničku dokumentaciju za municiju kalibra 12,7 milimetara za snajpersku pušku, kakvu proizvodi malo država u svetu. Demirovski je već u decembru 2019. pušten iz pritvora odlukom Višeg suda u Beogradu, pošto je prihvaćeno njegovo jemstvo od 200.000 evra. Pored toga, privremeno mu je oduzet pasoš Severne Makedonije, zabranjeno mu je da napušta mesto boravka u Srbiji, a naloženo mu je i da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja u policijsku stanicu na Paliluli u Beogradu.

Zato je pravi šok u svetskoj stručnoj javnosti izazvao nastup Demirovskog, optuženog za šijunažu, kada je 17. aprila 2024. predstavio novi Savetodavnii odbor svoje kompanije, u kome se nalaze dva penzionisana američka i jedan britanski general, aktivni britanski poslanik i penzionisani federalni službenik za sprovođenje zakona iz SAD.

fejsbuk, arhiva Novosti

Reklama za promociju ATS grupe u Las Vegasu

Najmoćniji među njima je, navode stručnjaci, predsednik odbora general Džons, a potom njegov zamenik Mark Pričard, aktivni poslanik u parlamentu Velike Britanije iz redova Konzervativne partije. Član odbora je i penzionisani general-potpukovnik Kopnene vojske SAD Majkl Barbero, koji je četiri godine učestvovao u protivterorističkim operacijama u Iraku i bio komandant Komande za obuku Kopnene vojske SAD.

DONACIJAMA KUPUJE VEZE

OTVARANjU pogona "ATS grup" u zoni Vizbegovo, kraj Skoplja, 2017. prisustvovao je i deo najviših funkcionera tadašnje vladajuće makedonsko-albanske koalicije, premijer i lider SDSM Zoran Zaev, ministarka odbrane Radmila Šećerinska, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ministar ekonomije Krešnik Bekteši, čelnik vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) Alji Ahmeti. Zaev je tom prilikom zahvalio na donaciji "ATS grup" u vrednosti od 50.000 evra za MUP, kao i Upravi finansijske policije i Kazneno-popravnoj ustanovi u Skoplju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!