O NAJSTARIJIMA SE BRINU IZ HODNIKA: Isterani penzioneri iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici

D. Zečević

19. 08. 2024. u 10:20

DA tzv. kosovska Agencija za imovinu ne odustaje od otimanja objekata u društvenom vlasništvu na severu Kosova i Metohije opominju i iz Udruženja ujedinjenih penzionera u Kosovskoj Mitrovici, čije su članove isterali iz prostorija u kojima su boravili od 1999. godine.

О НАЈСТАРИЈИМА СЕ БРИНУ ИЗ ХОДНИКА: Истерани пензионери из просторија у Косовској Митровици

Foto: D.Z.

Prema rečima Dušanke Vlahović, sekretarice Udruženja, među čijim članovima ima i Albanaca, Goranaca, Bošnjaka, predstavnici agencije lažne države nedavno su naložili da obustave radove na uređenju prostorije.

- Došli su i naredili nam da obustavimo radove koje smo započeli želeći da u prostoriji u kojoj smo boravili 25 godina stvorimo malo bolje uslove za rad, da preuredimo kancelariju kao i klub za naše članove - kaže nam Vlahovićeva i dodaje da su postavili žutu traku ispred prostorije. - Sada smo prinuđeni da radimo u hodniku ispred prostorija Boračke organizacije, a koja će se najverovatnije takođe naći na meti prištinske Agencije.

Naša sagovornica navodi da je tzv. Agencija već promenila vlasničku strukturu na desetine lokala u strogom centru Severne Mitrovice, koji su bili u vlasništvu društvenih preduzeća, velikog trgovinskog lanca "Luks", "Trepče" i drugih javnih preduzeća. Ona tvrdi da "na nekakvim tenderima koji se sprovode Srbi i ne učestvuju, jer nisu obavešteni, a pogotovu što su svesni da neće dobiti mogućnost da iznajme ili otkupe objekte koji su na licitaciji, jer će Agencija uvek i u svakom slučaju prednost dati Albancima". Prema njenim rečima, otimanje srpske imovine samo je nastavak svih tortura kojima su izloženi Srbi na severu Kosova i Metohije, a "građanima starije dobi posebno su teško pale sve jednostrane mere prištinskih vlasti, počev od ukidanja dinara, zabrane dopremanja lekova i srpske robe, zatvaranja banaka 'Poštanske štedionice', Pošte i druge".

- Jednostavno, na sve načine nam ukidaju uslove za normalan život. Ne možemo da podižemo novac, kupimo lekove, adekvatno se lečimo, nemamo prava na proizvode na koje smo navikli od kada znamo za sebe, uskraćuju nam sve vidove slobode prekomernim prisustvom tzv. kosovske policije, a sada nam otimaju objekte koje su gradila srpska preduzeća i firme, kao i stanove koje su od tih firmi otkupljivali Srbi - ističe revoltirano Dušanka Vlahović, kojoj posebno teško pada, kao i njenim vršnjacima, što mora da putuje do Raške kako bi podigla dinare, što košta i posebno je opterećenje za najstarije.

Inače, prostorije u kojima je Udruženje boravilo od 1999. godine ranije je koristilo slovenačko preduzeće za proizvodnju obuće "Planika", ali vlasnik je trgovinski lanac "Luks" iz Kosovske Mitrovice. Vlahovićeva je istakla da je obrazloženje tzv. kosovske Agencije da napuste prostorije bilo da se sada navodno javio zakupac prostorija iz Slovenije, a koji se nije interesovao za njih četvrt veka. Ovu matricu da se navodno pojavljuju neki vlasnici, iako postoji dokumentacija o tome ko šta poseduje, Priština koristi kako bi pokušala da otme srpsku imovinu.

Na mostu, zasada, po starom

NA mostu na Ibru, koji razdvaja južni i severni deo Mitrovice, i juče ista slika - radnici koji kreče zidove i malterom popunjavaju pukotine i oštećenja, i vozila italijanskih pripadnika NATO-a, čija je uloga da garantuju bezbednost i spreče otvaranje mosta, što su prištinske vlasti najavljivale.

Na mostu ne postoje više grafiti, murali i nacionalistički natpisi.

Inače, otvaranju mosta se protive Srbi koji su zabrinuti za svoju bezbednost, EU i zemlje Kvinte, ali je lažni premijer Aljbin Kurti uporan da ostvari svoju nameru. On se oglušio i na preporuke iz Brisela da se o eventualnom otvaranju mosta mora razgovarati u okviru dijaloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!