DEMIROVSKI PARAVAN ZA AMERIČKE PRODAVCE MUNICIJE: Špijuni iz Krušika Albancu iz Skoplja prodavali tehnologije za ratišta u Ukrajini i Siriji

Boris Subašić

24. 07. 2024. u 10:22

Vučić: Znamo preko koga je išlo i ko je krajnji korisnik, Severna Makedonija je protočni bojler

ДЕМИРОВСКИ ПАРАВАН ЗА АМЕРИЧКЕ ПРОДАВЦЕ МУНИЦИЈЕ: Шпијуни из Крушика Албанцу из Скопља продавали технологије за ратишта у Украјини и Сирији

fejsbuk, arhiva Novosti

OPERATIVCI BIA, VBA, policije i Višeg javnog tužilaštva u Valjevu nastavili su akciju razbijanja špijunske mreže koja je firmi "ATS grup" - Skoplje, čiji je formalni vlasnik Šefćet Demirovski dostavljala strogo poverljivu dokumentaciju o specijalnim barutima, minobacačkoj i artiljerijskoj municiji iz namenske industrije "Krušik".

Tokom pretresa kod D. M., bivšeg "Krušikovog" inženjera, kao i D. L. i M. O., honorarno angažovanih inženjera, sve trojice iz Valjeva, pronađena je ukradena dokumentacija sa oznakom: "Odbrana - Službena tajna - Poverljivo", ugovori o saradnji sa firmom Demirovskog, zaplenjene su desetine hiljada evra i drugih stranih valuta u gotovini, pronađeni dokazi o pranju novca investiranjem u građevinarstvo, brojni računari, mobilni telefoni, fleš-memorije i dokumentacija koja ukazuje na špijunažu za makedonsku kompaniju koja ima pogone u Skoplju i Kataru, a zvanično municijom malog kalibra i opremom za balističku zaštitu snabdeva turske i katarske oružane snage.

Foto: Printskrin, Vikipedija

Sedište ATS grup u Skoplju

Osumnjičenima je određen pritvor, a pretresi su nastavljeni. U stanu M. O. je otkriveno još oko 9.000 evra i desetine platnih kartica! Pored njegove vizit karte sa službenim mejlom u "ATS grup" pronađen je i sporazum o obavljanju privremenog rada sa tom kompanijom i sporazum o bonusu, poverljiva poslovna dokumentacija sa amblemom i natpisom "H. K. Krušik", tablice gađanja za minobacački projektil kalibra 120 milimetara, tehnički nacrti komponenata mina iz "Krušika" i Vojnotehničkog instituta u Beogradu.

U drugom stanu M. O. gde je sa D. L. pripremao dokumentaciju za ATS pronađeno je devet fascikli sa dokumentacijom i knjige koje se direktno ili indirektno odnose na naoružanje, a u kesi za smeće su otkriveni iscepani dokumenti i tehnički nacrti, na čijim se fragmentima razaznaje oznaka "ATS grup". Zvanični vlasnik ove firme je pomenuti Demiri, Albanac sa državljanstvom Severne Makedonije, ali je značajnije to što u njenom Savetodavnom odboru sede penzionisani NATO generali.

fejsbuk, arhiva Novosti

Štand ATS grup na sajmu Parizu

Srpski bezbednjaci su presekli špijunsku mrežu koja je strpljivo praćena, otkrio je za "Novosti" predsednik Aleksandar Vučić.

- Mi smo ovo dugo pratili. Znamo tačno o kome je reč, preko koga je išlo, a i ko je krajnji korisnik bio i trebalo da bude. Severna Makedonija je protočni bojler, jeste jedno od tih lica, ali je protočni bojler ka nekim drugim službama u regionu - kazao je šef države.

Foto: Printskrin, Vikipedija

General Džejms L. Džons sada je zvanično zaposlen kao savetnik kod Demirovskog

Predsednik odbora "ATS grup" je penzionisani general Vojske SAD Džejms L. Džons, bivši komandant marinaca, vrhovni komandant NATO i američkih snaga u Evropi i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Amerike Baraka Obame, koji izgleda "mirovinu" mora da pojača honorarom koji mu daje Demirovski.

- Taj Šefćet je samo paravan iza koga se kriju veliki igrači sa Zapada bez čije se dozvole ovakvi poslovi ne rade. On služi da se na njega svali krivica ako se operacija otkrije. Zašto firmi u kojoj sede NATO generali treba srpska tehnologija baruta i artiljerijske municije? Prvo, zato što je veoma dobra, a drugo zato što u SAD ne možete lako da dobijete podatke za proizvodnju koja iz nekog razloga treba da bude prikrivena. Ova severnomakedonska firma je poznata po tome što izvozi robu u zemlje koje ne poštuju međunarodne zakone i koje tajno prodaju municiju u sukobima kao što je onaj u Siriji. U ovakvim poslovima svi tragovi vode ka SAD i Velikoj Britaniji - kaže penzionisani general dr Danko Jovanović, nekadašnji načelnik Uprave za logistiku Vojske Srbije.

Foto: Printskrin, Vikipedija

general dr Danko Jovanović

Penzionisani general mr Milorad Stupar, osnivač i prvi komandant 72. specijalne brigade, strahovito je revoltiran špijunskom aferom u "Krušiku".

- U srpskom narodu sve može da se oprosti, osim izdaje u vojsci, u šta se računa i namenska industrija. Nema opravdanja za ljude koji su za novac ugrozili bezbednost Srbije i živote ljudi! Ovaj slučaj pokazuje da je bilo potpuno opravdano državno ulaganje, u prethodnih pet godina, u nabavku visoke tehnologije za presretanje, obradu i analizu obaveštajnih podataka. Zahvaljujući tome razbijena je špijunska grupa koja je bila zainteresovana za krađu tehnologija ne samo proizvodnje minobacačkih projektila od 60 do 120 milimetara, već i artiljerijske municije 155 milimetra i za rakete, jer za ovom robom vlada izuzetna potražnja u svetu gde se trenutno vodi oko 50 ratova. Zbog toga su tržišne cene i do deset puta veće od fabričkih, a profiti su enormni - kaže general Stupar.

General Milorad Stupar, Foto Z. Jovanović

General Milorad Stupar

On naglašava da je srpska municija izuzetno cenjena zbog svoje proverene efikasnosti i preciznosti.

- Upravo zbog toga u skopskoj firmi sede NATO generali koji znaju šta je najbolje. Njih zanima ne samo ono što se trenutno radi, već i u kom pravcu se razvija naša odbrambena tehnologija, inovacije... Zato je sada pokušana krađa iz "Krušika", a siguran sam da je sledeći na udaru špijunaže "Milan Blagojević" iz Lučana, čiji su baruti i raketno gorivo bez premca. Tu "severnomakedonsku" firmu zanimaju tehnologije proizvodnje minobacačkih i artiljerijskih projektila, kao i raketa tipa "grad" baš u onim kalibrima koji koristi ukrajinska vojska. Nije teško pogodititi koga taj Šefćet, odnosno oni koji stoje iza njega žele da snabdevaju. Ovakvi napadi stranih obaveštajnih službi neće prestati. Naprotiv, oni će se pojačati, ali ne samo u namenskoj industriji već u svim segmentima društva. S obrzirom na snagu i mogućnosti tih službni neophodno je pojačati opštu društvenu bezbednost, to mora biti priroritet - upozorava general Stupar.

ZIDAO PRLjAVIM NOVCEM

U STANU kod M. O. pronađeni su i dokazi kako je "prao" novac dobijen za dostavljanje poverljive dokumentacije: dve priznanice na iznos veći od 50.0000 evra koje je dao M. K., građevinskom preduzimaču iz Valjeva. Ulaganjem u nekretnine on je nastojao prikrije poreklo velikih suma koje bi na računu u banci bile upadljive i budile bi sumnju u njihovo poreklo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde