MINISTAR ĐURIĆ U ITALIJI: Sastanak sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Italije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 07. 2024. u 21:40

MINISTAR spoljnih poslova Marko Đurić danas je, u okviru zvanične posete Rimu, razgovarao sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Lorencom Fontanom i tom prilikom ocenio da je povezivanje dve države na parlamentarnom nivou od velikog značaja za političko povezivanje.

МИНИСТАР ЂУРИЋ У ИТАЛИЈИ: Састанак са председником Представничког дома парламента Италије

Foto Privatna arhiva

Đurić je ocenio da su odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski, koji ove godine obeležavaju 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije rekao je da mu je zadovoljstvo što je danas u italijanskom parlamentu, koji, kako je naveo, predstavlja hram demokratije i odiše tradicijom, baš kao što su i odnosi Srbije i Italije - tradicionalno prijateljski, i gledaju u budućnost, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Đurić je podsetio da je u poslednjih deset godina Srbija udvostručila svoj BDP, izgradila nove puteve, što je rezultat konstantnog jačanja ekonomije.

Istakavši da je osnajivanje privrede jedan od prioriteta naše politike, ministar je ukazao da je punopravno članstvo Srbije u EU jeste naš primarni spoljnopolitički cilj.

Zahvalio je Italiji na njenoj podršci Srbiji u procesu evrointegracija i ukazao da će naša država do 2027. sprovesti sve neophodne reforme za pristupanje EU.

Šef srpske diplomatije je istakao da će Srbija uvek biti garant mira i stabilnosti u regionu, jer je to osnovni preduslov za prosperitet.

Ukazao je da je situacija na KiM veoma loša, da godinu dana nijedan srpski proizvod nije došao do naših građana, a da već šest meseci ne funkcioniše platni promet.

Proces dijaloga mora da bude visoko postavljen na evropskoj agendi i potrebna nam je pomoć u dijalogu uz podršku država članica EU u sprovođenju onoga što je sporazumima dogovoreno, zaključio je Đurić.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde