HRVATI U SUZAMA: "Srbiji će kapati litijumske milijarde, a Hrvatska nema nijedno nalazište!" (VIDEO)

Novosti online

24. 07. 2024. u 10:54

U HRVATSKOJ je glavna tema srpski litijum, pa tako hrvatski mediji poručuju da je litijum "bela nafta za 21. vek", da će se potražnja za njim udvostručiti u naredne četiri godine, ističući da Srbiju čekaju litijumske milijarde, dok u Hrvatskoj do sada nije pronađeno nijedno ozbiljno nalazište.

ХРВАТИ У СУЗАМА: Србији ће капати литијумске милијарде, а Хрватска нема ниједно налазиште! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Hrvatski RTL navodi:

- Svi ovih dana pričaju o srpskom litijumu! Litijum je bela nafta za 21. vek i ovakav rudnik će uskoro niknuti u Srbiji. Goleme zalihe dovele su u Beograd i nemačkog kancelara Šolca koji je sa Vučićem potpisao Sporazum po kojem će Srbija litijumom opskrbljivati Evropu. Karta je to za razvijenu i bogatu Srbiju, poručuje veliki vožd (misle na Vučića). U toj novoj Srbiji uskoro kreće serijska proizvodnja Fijata na električni pogon, za čije je baterije litijum ključan. Po zalihama od 1,2 miliona tona, Srbija je 11. u svetu i godišnje bi mogla da pokrije čak 90% evropskih potreba za litijumom.

Kristijan Tičak - urednik auto magazina kaže:

- Litijum se koristi za baterije automobila, lap-topova, telefona. Čak se predviđa da će se potražnja za litijumom u naredne 4 godine udvostručiti, a već sad je 10 puta porasla!

RTL zaključuje:

- I dok Srbija čeka da kapnu litijumske milijarde, u Hrvatskoj do sada nije pronađeno niti jedno ozbiljno nalazište!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?