LUDILO MOZGA: Opozicija ušla u polemiku sa Dodikom koji nije tu

Novosti online

24. 07. 2024. u 23:15

SAMO to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pre nekoliko dana pomenuo mogućnost da se obrati poslanicima Narodne Skupštine, na sednici na kojoj se raspravlja o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora, pojedinim opozicionarima bilo je dovoljno za optužbe o "grubom kršenju" Poslovnika o radu parlameta.

ЛУДИЛО МОЗГА: Опозиција ушла у полемику са Додиком који није ту

Foto: V. N.

Lidera Srpske dva dana nema u zdanju na Trgu Nikole Pašića, ali se neki s njim obračunavaju kao da je sve vreme za govornicom.

Tako je Danijela Nestorović, iz Ekološkog ustanaka, u izjavi za jedan opozicioni medij, tumačeći pravilnik o radu, rekla da predsednica Skupštine Ana Brnabić može da pozove Dodika kao posmatrača, ali ne i kao govornika, da bi potom zaključila kako bi njegovo prisustvo trebalo da "zamaskira sva zaduživanja i uništavanja Srbije pričom o nacionalnom jedinstvu".

Na početku sednice u utorak, na kojoj je Deklaracija prva od 60 tačaka, nije ni pomenuto da će lider RS ući u salu. Prema Poslovniku, inače, predsednik parlamenta ima pravo da pozove koga smatra da treba, što piše u članu 89. U njemu se ističe da u "radu na sednici Narodne skupštine, pored narodnih poslanika, učestvuju predsednik i članovi Vlade, ovlašćeni predstavnici drugih predlagača zakona i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, kao i druga lica koja predsednik Narodne skupštine pozove".

U članu 105 navodi se da poslanici govore s mesta, a piše i ovo:

- Sa govornice u sali za sednice Narodne skupštine može da govori: predsednik Republike, predsednik Vlade i druga lica, po odobrenju predsednika Narodne skupštine.

Istovremeno, Poslovnik propisuje da sednici mogu da prisustvuju predsednici stranih država, predsednici i članovi stranih vlada, delegacije predstavničkih tela stranih država, predstavnici međunarodnih organizacija, šefovi diplomatskih misija i drugi gosti.

Kada su predsednici država, vlada ili evropski zvaničnici hteli da se obrate narodnim poslanicima dosad su to činili na posebnim sednicama, koje se sazivane samo tim povodom. One se zakazuju i kada su na dnevnom redu ustavne promene, polaganje zakletvi, izbor vlade...

Inače, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se na sednici Narodne skupštine RS 9. jula, kada je na dnevnom redu bila Deklaracija sa Svesrpskog sabora koju je parlament u Banjaluci ratifikovao. Prema dokumentu sa Sabora, kada oba parlamenta, u Banjaluci i Beogradu, potvrde Deklaraciju biće preduzeti konkretni koraci ka najvažnijem cilju - zaštiti našeg naroda u regionu, ali i svuda po svetu.

Medvedev dvaput govorio

DVA puta se poslanicima obraćao Dmitrij Medvedev, 20. oktobra 2009. i na isti dan deset godina kasnije. On je prvi put došao kao šef Ruske Federacije, bio je prvi predsednik neke strane zemlje koji je govorio u Skupštini, a i njemu je naš zakonodavni dom bio prvi strani parlament u kojem je držao govor. Potom je 2019, na 75. godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, bio gost srpskog parlamenta kao ruski premijer.

BONUS VIDEO: INCKOV ZAKON-KRAJ SRPSKE ILI RASPAD BOSNE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?