"JEDAN OD STUBOVA DRŽAVNOSTI, NE SAMO CRKVE VEĆ CELE NACIJE": Premijer Vučević obišao manastir Žiča, najavio i dodatne radove

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

27. 07. 2024. u 13:36

PREDSEDNIK Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je manastir Žiča jedan od stubova državnosti nacije i da zbog toga u njega treba da se što više ulaže, a da je u planu uređenje kompletne fasade manastira.

ЈЕДАН ОД СТУБОВА ДРЖАВНОСТИ, НЕ САМО ЦРКВЕ ВЕЋ ЦЕЛЕ НАЦИЈЕ: Премијер Вучевић обишао манастир Жича, најавио и додатне радове

Foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

- Sama činjenica da je ovaj manastir mesto krunisanja sedmorice srpskih kraljeva, manastir iz 13. veka, koji je jedan od subova naše državotvornosti ili državnosti, ne samo crkve nego cele nacije, jeste poziv i priziv svima nama da budemo posvećeni i da još više ulažemo - rekao je Vučević novinarima, nakon posete manastiru Žiča.

Razgovarao je sa sestrinstvom u manastiru i, kako je naveo, sagledao je šta je do sada urađeno i šta treba uraditi u narednom periodu.

- Rekao bih da je danas manastir u moralnom sjaju kakav zaslužuje, čeka nas uređenje kompletne fasade - rekao je premijer i dodao je se radi i na uređenju prostora oko manastira.

Foto: TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

Prema njegovim rečima, ne može da bude moderizacije bez istorije i duhovnosti, niti može dovoljno da se ulaže u zaštitu, očuvanje i uređenje kulture bez jače ekonomije i privrede.

Vučević je dodao da predstoji mnogo radova u Raškom okrugu i samom gradu Kraljevu.

Kako je najavio, delegacija vlade će nastaviti sa praksom da obilazi sve upravne okruge i različite delove Srbije.

Vučević je prethodno obišao manastir Žiča kod Kraljeva, u okviru kojeg je u junu ove godine završen projekat rehabilitacije pristupnih saobraćajnica i platoa. Dočekale su ga igumanija mati Jelena i sestra Nektarija koje su ga upoznale sa istorijom manastira.

Kako je ranije saopšteno, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture je izdvojilo 91 milion dinara za uređenje pristupnih saobraćajnica i platoa na ulazu u manastir.

Radovi su ispred i u blizini manastira počeli u septembru prošle godine. Planirano je bilo da se završe do avgusta ove godine, ali su okončani u junu.

Pored Vučevića, u delegaciji su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a dočekali su ih ministar kulture Nikola Selaković i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

POTESNA ISPOVEST: Savo je otkrio da ima maligni melanom, a spasila ga je samo jedna stvar (VIDEO)