SEDAM PITANJA ANE BRNABIĆ ZA OPOZICIJU O JADRU: Ni na jedno nemaju odgovor

Novosti online

29. 07. 2024. u 13:39

NAKON izlaganja više poslanika opozicije koji su i danas nastavili da iznose neistine o projektu "Jadar", iako su upravo te političke snage dovele Rio Tinto u Srbiju, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, obraćajući se kao poslanica, postavila je sedam pitanja predstavnicima opozicije.

СЕДАМ ПИТАЊА АНЕ БРНАБИЋ ЗА ОПОЗИЦИЈУ О ЈАДРУ: Ни на једно немају одговор

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Prvo pitanje: "Ako je 'Rio Tinto' najstrašniji, zašto ste upravo 'Rio Tinto' doveli u Srbiju 2001. godine?" rekla je Ana Brnabić i upitala da li je "Rio Tinto" registrovao svoju ćerku firmu u Republici Srbiji 16. maja 2001. godine i od tada do 2004. godine, sve tadašnje vlade, koje su predstavljali oni koji su sada u opoziciji, pregovarale sa 'Rio Tintom', kojeg su lično izabrali i pozvali da dođe u Srbiju, smatrajući ga jednom od najboljih svetskih rudarskih kompanija.

Drugo pitanje: "Ako je 'Rio Tinto' najgori, zašto ste mu izdali istražna prava u junu 2004. godine?"

Treće pitanje: "Zašto ste između 2004. i 2012. godine, dok su svi sadašnji opozicionari bili na vlasti, devet puta potvrdili 'Rio Tintu' istražna prava i svaki put im proširivali opseg istraživanja?" upitala je Ana Brnabić.

Četvrto pitanje: "Ako ste protiv svega toga i za transparentnost, zašto ste 2006. godine kao vlast usvojili novi Zakon o rudarstvu i isključili mogućnost da se nakon potvrđenih rezervi, kada neko prijavi za eksploataciona prava, raspiše aukcija u najboljem interesu Republike Srbije i njenih građana, što je bilo predviđeno Zakonom o rudarstvu iz 1995. godine, a ukinuto Zakonom iz 2006. godine?" rekla je Ana Brnabić.

Peto pitanje: "Zašto ste dodatno cementirali to novim Zakonom o rudarstvu iz 2011. godine, kada ste članom 52. precizirali da samo onaj ko ima istražna prava, ima i eksploataciona prava, što ste dali Rio Tintu? Zbog čega, kada ste protiv Rio Tinta i kada je on najgora kompanija na svetu?" upitala je Ana Brnabić opoziciju.

Šesto pitanje: "Zbog čega ste, ako ste protiv litijuma, 2012. godine usvojili Nacionalnu strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa i dobara, koja imenom referiše na Rio Tinto?" dodala je Ana Brnabić, naglašavajući da je to verovatno prva nacionalna strategija bilo gde na svetu koja se poziva na jednu kompaniju.

Sedmo pitanje: "Zašto ste za kandidata za gradonačelnika Loznice stavili osobu čija je porodica prodala svoju zemlju Rio Tintu?" upitala je Brnabićeva, dodajući: "Niste mogli da nađete nekog ko nije prodao zemlju Rio Tintu, ili vam je zapravo svejedno, jer vam je cilj samo politička borba, bez obzira na posledice."

Na kraju izlaganja, Brnabićeva je naglasila da je prethodna vlast prodala sva nalazišta vode u Srbiji, a sada traži da se voda proglasi resursom Republike Srbije.

"Oni koji su litijum proglasili strateškim resursom, sada su protiv njega, a sada kažu da strateškim resursom treba proglasiti vodu i vodoizvorišta. Apsolutno sam za to, ali vas pitam kako, poštovani građani Republike Srbije, kada su do 2008. godine prodali sva vodoizvorišta?

"Godine 2002. slovenačka 'Kolinska' je kupila 'Palanački Kiseljak' iz Smederevske Palanke. Godine 2004. 'Knjaz Miloš' iz Aranđelovca je otkupila 'Danube Foods Group'. Godine 2005. 'Coca-Cola' je kupila fabriku 'Vlasinka', koja proizvodi mineralnu vodu 'Rosa'. Godine 2007. investiciona grupa sa Devičanskih Ostrva kupuje 'BB Minaqua'. Iste godine kupuju i BIP, koji eksploatiše i flašira mineralnu vodu, a to su uradile litvanska firma 'Alita' i švedska 'United Nordic Beverages'. Godine 2008. država prodaje 'Mivelu', jednu od najkvalitetnijih domaćih voda, za bednih četiri miliona evra hrvatskom 'Agrokoru' – zaključila je Brnabićeva, dodajući da opozicija danas priča suprotno od onoga što je radila dok je bila na vlasti, i da građani u tome najbolje mogu prepoznati licemerje opozicije.

BONUS VIDEO: Deset sekundi istine! Lazović potvrdio - iza antirudarske kampanje stoje pro-NATO opozicione stranke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POBEĐUJE NADALA? IDEALAN KRAJ: Neverovatne reči španske teniske legende pred meč godine na Olimpijskim igrama