U OVOM trenutku oživljavanja projekta "Jadar" nosioci vlasti trebalo bi da, najpre, iniciraju najširi mogući institucionalni društveni dijalog, a koji bi trebalo da traje mesecima. Za to vreme, vlada bi morala da kontroliše postupak koji se tiče pravnih i efektivnih garancija, da li će realizacija projekta obezbediti najviše evropske standarde očuvanja životne sredine. Ako bi se u tom procesu na kraju, kroz dijalog, došlo do zaključka da bi bilo neophodno da se građani izjasne na referendumu, a pošto bi dovoljno bili upoznati sa tematikom, onda bi takvo izjašnjavanje po Ustavu i zakonu, bilo moguće i imalo bi smisla. Ono bi se moglo smatrati demokratskim i legitimnim načinom donošenja konačne odluke.

Olja

30.07.2024. 15:09

Izuzetno je važno da vlast omogući široki institucionalni dijalog. Ovakav pristup može pomoći da se razjasne sve nesigurnosti i obezbede pravi argumenti za informisano odlučivanje.

Nada

30.07.2024. 15:10

Istorijski gledano, referendumi često nisu dali očekivane rezultate zbog nedostatka informacija. Vlast pokazuje mudrost tražeći dodatno vreme za prikupljanje svih relevantnih informacija.

Jelena

30.07.2024. 15:11

Vlast je ispravno uputila na potrebu za preciznošću u pravnoj analizi. Razumevanje ustavnih i zakonskih okvira je ključno za donošenje valjanih odluka o tako važnim pitanjima.

Vera

30.07.2024. 15:12

Pitanje projekta 'Jadar' je od strateškog značaja za Srbiju. Vlast postupa odgovorno time što traži širi konsenzus i sveobuhvatan pristup pre nego što se donese konačna odluka.

Jasna

30.07.2024. 15:12

Vlast je pokazala odgovornost time što traži mišljenja stručnjaka i obezbeđuje sveobuhvatnu analizu pre nego što se donese odluka o referendumu. Ovo je pravi put za donošenje važnih odluka.

Nada

30.07.2024. 15:13

Analiza jasno pokazuje da vlast postupa u skladu sa pravnim okvirima. Odluka o raspisivanju referenduma treba da bude temeljno pripremljena i u skladu sa ustavom i zakonima.

Lena

30.07.2024. 15:15

Svi aspekti projekta 'Jadar' treba da budu razmotreni u javnom interesu. Vlast je u pravu što traži širu diskusiju kako bi se osiguralo da svi faktori budu uzeti u obzir.