PORUKA RUDARSKIH INSTITUCIJA: Bez rudarenja i kritičnih mineralnih sirovina nije moguć tehnološki razvoj i napredak

Novosti online

30. 07. 2024. u 12:25

BEZ rudarenja i kritičnih mineralnih sirovina nije moguć tehnološki razvoj i napredak, kao ni prelazak na obnovljive izvore energije u proizvodnji energije i zaštiti životne sredine, odnosno smanjenje uticaja na klimatske promene, navedeno je u zajedničkom saopštenju Rudarsko geološkog fakulteta, Geološkog zavoda, Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije, Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije, Tehničkog fakulteta iz Bora i Rudarskog instituta iz Beograda.

ПОРУКА РУДАРСКИХ ИНСТИТУЦИЈА: Без рударења и критичних минералних сировина није могућ технолошки развој и напредак

EPS

Ističu da zato pitanje ne treba i ne sme da bude "Rudarstvo da ili ne" već samo "Kakvo rudarstvo".

- Povodom informacija koje se mogu čuti u javnosti o rudarenju i rudarskoj struci osećamo profesionalnu odgovornost da istaknemo ključnu ulogu koju rudarstvo i geologija imaju u globalnom kontekstu, kao i u našem nacionalnom kontekstu. Ove discipline ne samo da omogućavaju eksploataciju mineralnih resursa, koje se koriste u granama kao što su energetika za proizvodnju električne i toplotne energije, građevinska i farmaceutska industrija, metalska i hemijska industrija, već igraju ključnu ulogu u održivom ekonomskom razvoju širom sveta - navodi se u saopštenju.

U Srbiji je, konkretno prema podacima Zavoda za statistiku na kraju 2023. godine, u sektoru rudarstva bilo više od 30.000 zaposlenih.

Prema analizama na svakog direktno zaposlenog u rudarstvu dolaze još četiri indirektna radna mesta, što dovodi do toga da desetine hiljada porodica u Srbiji zavise od rudarske industrije.

Geološka istraživanja su dug i kompleksan proces, koji u svom početku nosi mnogi neizvesnosti, dok je za otvaranje rudnika metaličnih sirovina potrebno u proseku pet do 10 godina.

Drugim rečima od momenta započinjanja istraživanja pa do prve proizvodnje potrebno je u proseku od 15 do 20 godina.

Kada govorimo o istraživanju litijuma, u Republici Srbiji imamo jedno istraživanje koje se vodi kao aktivno, ali se istražni radovi ne izvode.

- Međutim, dug je put od istraživanja do eksploatacije. Samo istraživanje ne znači odmah i eksploataciju. Podsećamo da je rudarstvo temelj modernog industrijskog društva, pružajući sirovine neophodne za proizvodnju i izgradnju infrastrukture. Bez njih, tehnološki napredak koji smo doživeli ne bi bio moguć. Geologija, s druge strane, pruža duboko razumevanje geoloških procesa i formacija koje nam omogućavaju da racionalno upravljamo našim prirodnim resursima - navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da zato političke borbe ne smeju da ugroze integritet rudarske i geološke struke.

- One zahtevaju stručnost, odgovornost, nezavisnost i poštovanje. Očuvanje rudarske i geološke struke od političkih uticaja ključno je za dugoročnu održivost i sigurnost u industriji - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pozivaju sve relevantne aktere, kako u Srbiji tako i širom sveta, da podrže stručni pristup u rudarstvu i geologiji, kao i da zajednički rade na očuvanju i unapređenju ovih važnih disciplina za dobrobit svih.

BONUS VIDEO: Sve što kažu - lažu! Pogledajte kakvu je gnusnu izmišljotinu izgovorio Vladimir Štimac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića