STAROVIĆ O KRITIKAMA OPOZICIJE NA RAČUN PRETPLATE ZA JAVNI SERVIS: Svaki dinar koji se naplati putem računa dolazi u RTS I RTV

M.St.

30. 07. 2024. u 16:42

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović ocenio je danas zahteve opozicije da se ukine taksa od 349 dinara za javne medijske servise kao bajku i populističku priču koja ne prolazi elementarne osnove razuma.

СТАРОВИЋ О КРИТИКАМА ОПОЗИЦИЈЕ НА РАЧУН ПРЕТПЛАТЕ ЗА ЈАВНИ СЕРВИС: Сваки динар који се наплати путем рачуна долази у РТС И РТВ

Nemanja Starović, Foto Tanjug

Starović je na kraju rasprave o amandmanima na predloženu izmenu zakona kojom se previđa povećanje takse za RTS za 50 dinara demantovao navode koji su se mogli čuti u parlamentu da novac od TV takse koju prikupi EPS ne dolazi do javnih servisa RTS i RTV.

- Svaki dinar koji se naplati putem računa dolazi u RTS i RTV u skladu sa definisanom razmerom, EPS iznos koji se fakturiše nevezano od stope naplate u celosti prebacuje u javne servise -  rekao je Starović.

Ministar je takođe rekao da je diskusija usmerena u pogrešnom pravcu - popularno je i oportuno slati poruku da će gradajni biti oslobođenje nameta od 349 dinara ali bi, kako je naglasio, bilo pošteno govoriti o ishodu, a moguća su, samo dva.

- Jedan mogući ishod je gašenje janvih medijskih servisa RTS-a i RTV-a, a drugi je vraćanje pretplate kroz budžete i opet će sve ići na teret građana Srbije - rekao je ministar.

Tokom rasprave u pojedinostima poslanici opozicije rekli su da neće glasati za povećanje pretplate kritikujući rad javnog servisa.

Poslanik Zeleno-levog fronta Bogdan Radovanović rekao je da ta stranka smatra da je povećanje takse za RTS neosnovano, zato što RTS, kako kaže, ne ispunjava zakonom određenu ulogu.

- Što tiče konkretnog amandmana, predlažemo određivanje preciznog datuma početka primene zakona, kako bi se otvorila javna rasprava u javnosti i okviru nadležnih institucija o ulozi RTS-a, načinu finansiranja i uređivačkoj politici -  rekao je Radovanović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da smatra da TV taksu ne treba povećavati, već da je treba ukinuti, jer 50 dinara nije velika suma za one koji imaju, ali je velika za one koji nemaju, a takvih je, kako je rekao, mnogo.

Prema njegovim rečima, drugi razlog je to što RTS nije javni, već, kako tvrdi, partijski servis.

Poslanica DS Dragana Rakić predložila je da taksa iznosi 40 dinara, jer smatra da informativni program RTS ne opravdava veće izdvajanje.

Ona je zamerila i to što taksu moraju da plaćaju svi, čak i oni koji nemaju televizor i koji ne gledaju RTS, kao i to što, kako je rekla, javnost nema nikakve informacije o tome kako se troše sredstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!