I KVINTA PORUČUJE: NE OTVARAJTE MOST! Srbi strahuju od novih provokacija i napada iz južnog dela Mitrovice

D. Zečević

03. 08. 2024. u 07:00

MI, predstavnici Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, SAD sastali smo se sa Kurtijem da ga obavestimo da naše vlade, u konsultaciji sa NATO, ne mogu da podrže bilo kakvu promenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici u ovom trenutku.

И КВИНТА ПОРУЧУЈЕ: НЕ ОТВАРАЈТЕ МОСТ! Срби страхују од нових провокација и напада из јужног дела Митровице

Foto D. Milovanović

Tu poruku preneo je juče američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, nakon sastanka predstavnika zemalja Kvinte sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Ovaj susret je zakazan nakon što je Priština opet pokrenula temu otvaranja za saobraćaj mosta između dva dela Mitrovice, a na kojem je bilo stotine međuetničkih incidenata i preko koga je zabeleženo skoro hiljadu nasilnih upada Albanaca s juga na sever, gde su Srbi većina.

Portparol EU Peter Stano preneo je stav Brisela da to pitanje treba da se rešava u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sa čime se složio i komandant Kfora Ozkan Ulutaš.

Svaka najava prištinskih predstavnika o otvaranju za saobraćaj glavnog mosta na Ibru iznova uznemiri žitelje Severne Mitrovice, a Srpska lista je već poručila da je taj potez nepotreban, neprihvatljiv, eskalatoran i sračunat s ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu. Iz SL ukazuju da nijedan Srbin iz Mitrovice i sa severa KiM ne bi podržao otvaranje mosta.

Da je cilj Kurtija da upravo izazove tenzije, potvrđuje i to što se saobraćaj iz južnog u severni deo grada trenutno normalno odvija preko tri mosta i jednog lokalnog puta.

Predstavnici srpskog civilnog sektora ističu da je, umesto da bude mesto povezivanja žitelja južnog (albanskog) i severnog (srpskog) dela grada, glavni prelaz preko Ibra od 1999 - most razdora.

- Zbog akcija albanskih ekstremista usmerenih na severni deo grada, taj most je sporadično zatvaran za saobraćaj, da bi 2014. nakratko bio otvoren. Međutim, zbog ponovnog upada Albanaca, koji su provocirali glasnom muzikom iz vozila i nosili zastave OVK, na mostu je postavljen "Park mira" i usledilo je zatvaranje za saobraćaj - podseća Aleksandar Arsenijevići, iz Srpske demokratije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LAST MINUTE AKCIJA! Zgrabite popust čak do 360€ i rezervišite svoje letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone!