PETKOVIĆ: Saopštenje EU na teror Kurtija još jedna u nizu birokratskih blamaža Brisela

Novosti onlajn

06. 08. 2024. u 12:27

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković povodom najnovije akcije takozvane kosovske policije i zatvaranja devet objekata Pošte Srbije kaže da je u pitanju nastavak politike Aljbina Kurtija koji želi da stvori etnički čisto Kosovo.

ПЕТКОВИЋ: Саопштење ЕУ на терор Куртија још једна у низу бирократских бламажа Брисела

foto Kancelarija za KiM

Petković je naveo da Kurti svakog dana eskalatornim potezima stvara nepodnošljive uslove za život Srba kako na severu, tako i južno od Ibra.

- Teror koji sprovodi Kurti ugrožava osnovna ljudska prava Srba na KiM. Srbi na KiM žive u svojim domovima, leče se u srpskim bolnicama, idu u srpske škole, rade u srpskim institucijama i tamo su otkako je sveta i veka. Politika Kurtija jeste da stvori etnički čisto Kosovo i da protera sve Srbe - rekao je Petković gostujući na televiziji Tanjug. 

Kako je dodao, zbog toga na sve načine, pre svega proterivanjem Srba svim ovim akcijama kosovske policije koji idu u pravcu zatvaranja srpskih institucija, bilo da je reč o poštama, bilo da je reč o poštanskoj štedionici, banci, trezoru Narodne banke, zatvaranja mnogih srpskih opština, privremenih organa, južno od Ibra, zatvaranja ambulante u Prištini, sve je to pokazatelj da on zapravo ne želi ništa srpsko na prostoru Kosova.

- Kurti ovakvim činom takođe čini sve da ne dođe nikada do formiranja zajednice srpskih opština, zato što upravo srpske institucije na Kosovo i Metohiji predstavljaju osnovnu infrastrukturu za formiranje zajednice srpskih opština, koja treba da obezbedi i individualna i kolektivna prava za srpski narod, s obzirom na to da tih prava danas nema na Kosovo i Metohiji i nema i za Srbe - objasnio je Petković.

Podsetio je da više od godinu dana postoji zabrana srpske robe na Kosovu, te ukazao da Kurti apsolutno čini sve, ukidanjem dinara, da spreči da Srbi primaju i plate, i penzije, i socijalna davanja.

Saopštenje EU, koja je ocenila da su potezi Prištine bili jednostrani, nekoordinisani i da krši dogovore postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ističe Petković, predstavlja još jednu u nizu birokratsku blamažu Evropske unije kada je reč o teroru Aljbina Kurtija i kada je reč o stradanju srpskog naroda na Kosovu.

- Svaka im čast ako je vrhunac njihovog odgovora na teror Aljbina Kurtija ovo saopštenje u kome vidite sav besmisao politike Evropske unije prema dijalogu i pitanju Kosova i Metohije... Bolje da se Evropska unija možda nije ni oglasila, nego što se na ovakav način oglasila, dajući dodatno vetar u leđa Aljbinu Kurtiju - rekao je Petković.

Petković je naveo da Srbija ima informacije i kako se, kako je rekao, ublažavalo ovo saopštenje i ko stoji iza toga i ko i na koji način štiti Kurtija, dodajući da su to "mentori kosovske nezavisnosti".

BONUS VIDEO:

Šolak poslao novinara u Knin da na dan stradanja Srba hvali hrvatsku vojsku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A KADA SU MU REKLI... Ovako je Novak Đoković reagovao kada je čuo da mu je Rafael Nadal čestitao na olimpijskom zlatu