KURTI PROVOCIRA SRBE: Želi rat na severu KiM

D.Zečević-M. Stanojković

06. 08. 2024. u 07:00

NAKON nelegitimnog preuzimanja zgrada opština, zatvaranja benzinskih pumpi "NIS petrola", ukidanja dinara, upada u škole, u još jednom u nizu koraka ka konačnom cilju - totalnom kontrolom nad severom Kosova i Metohije, režim u Prištini juče se obrušio i na objekte "Pošte Srbije". Tzv. kosovska policija upala je u devet ekspozitura u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu i zapečatila ih.

КУРТИ ПРОВОЦИРА СРБЕ: Жели рат на северу КиМ

Foto: Profimedia

Zamenik komandira tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani izjavio je da je policija izašla na teren po prijavi Regulatornog organa za poštanske komunikacije, a kako bi navodno pregledali operatere i utvrdili imaju li licence za rad. Naglasio je da je pod nadzorom devet lokacija u četiri opštine na severu i da nema uhapšenih.

- Policija je dobila informaciju od Regulatornog organa poštanske komunikacije da na terenu Kosova ima ilegalnih operatera koji rade. Mi smo posle te žalbe otišli na mesto i pregledali smo operatere, kako bismo utvrdili da li imaju licencu za rad - rekao je Eljšani.

Novo iživljavanje prištinskih vlasti nemo su posmatrali pripadnici misije Euleks! Reagujući na pomenutu protivpravnu akciju, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da na ovaj način Aljbin Kurti direktno provocira ratni sukob, želeći da izazove incidente na terenu po svaku cenu, a sve naočigled međunarodne zajednice:

- Na delu je brutalno kršenje Sporazumu o telekomunikacijama iz 2015. godine, u kome se jasno kaže da će se sva pitanja poštanskih usluga rešavati isključivo u okviru dijaloga. Nakon ukidanja dinara i zatvaranja filijala Poštanske štedionice, Kurti se obrušio na funkcionisanje pošte, želeći da Srbe ostavi bez ikakvih sredstava za život. Neka se međunarodna zajednica dozove pameti, dok se oni oglase, svi Srbi će biti proterani ili pohapšeni.

Ovaj najnoviji Kurtijev manevar usledio je samo dva dana posle neosnovanog hapšenja petorice Srba iz Kosovskog Pomoravlja za navodne ratne zločine, a nedugo pošto je juče nekoliko hiljada meštana Pasjana kod Gnjilana na protestnom skupu podiglo glas protiv lišavanja slobode njihovih komšija, prijatelja i članova porodice i terora nad Srbima.

Uz vapaje "Evropo, zašto ćutiš na stradanje Srba", "Tražimo da nas Kfor zaštiti", oni su uputili apel međunarodnoj zajednici koja je i dalje bez reakcije na progon srpskog naroda sa KiM, zasnovan na tajnim spiskovima za lišavanje slobode, pretežno starijih i bolesnih meštana.

Protest je počeo u podne na centralnom trgu, a žitelji Kosovskog Pomoravlja stali su jedinstveno u odbranu svojih komšija i prijatelja Slobodana Jevtića, Dragana Cvetkovića, Dragana Ničića, Miloša Šošića i Nenada Stojanovića, kojima je po hapšenju u subotu, određen pritvor od 30 dana, dok je zahtev za puštanje u kućni pritvor uz jemstvo, odbijen. Na transparentima i majicama koje su nosili okupljeni, iskazana je sva nemoć, ali i odlučnost da brane svoj kućni prag i suprotstave se teroru porukama "Hapsite jer smo Srbi, nema predaje", "Svaki dan trpimo teror, a svet ćuti", "Uhapšeni, a nisu krivi", "Loše si ih naučio učitelju, da bi te hapsili!"

Unuk uhapšenog Dragana Cvetkovića, koji je 90 odsto invalid i koga su svojevremeno ranili Albanci, nosio je transparent "Kurti, pusti mi dedu, moj deda nije ubica".

Sveštenik Jovan Cvetković, sin uhapšenog Dragana, poručio je da su se meštani okupili kako bi utešili i ohrabrili majke, sestre i decu uhapšenih i kako bi se zajedno pomolili Bogu.

- Draga braćo i sestre, okupili smo se da se zajedno pomolimo Bogu, spasitelju ljudi i za neprijatelje, da ih Gospod čovekoljubivi odvrati od nasilja nad pravoslavnim narodom našim, da nam ne ruše svete hramove, da nam decu ne ubijaju i narod ne progone - poručio je sveštenik Jovan.

Navodeći imena uhapšenih Srba, sveštenik Jovan je dodao da se oni nikada zajedno nisu ni okupili da popiju kafu, ali da ih je "neki bolesni um svrstao u nekakvu zločinačku grupu optužujući ih da su počinili gnusne zločine". On je zamolio međunarodnu zajednicu da zaustavi nepravdu nad Srbima i podsetio da su zatvori na KiM puni nevinih Srba. On je ukazao i na slučaj Ilije Elezovića iz Vučitrna, koji je posle nepravednog hapšenja i potom puštanja iz zatvora, jer je bio teško bolestan, preminuo.

Otac uhapšenog Miloša Šošića, Vasilije, izjavio je da skup nije samo podrška uhapšenim Srbima, nego opstanku srpskog naroda na KiM:

- Moj sin je 24 godine radio u kosovskoj policiji, prošao je sve provere, bio je ispravan, ali posle toliko godina dolazi vreme da on bude nepodoban, optuživan kao ratni zločinac. Tog jutra bio je na poslu. Kada sam ustao dvorište je bilo puno policije, kao da je pobio ceo svet, a bio je njihov radnik. Voleo bih da niko ne doživi da gleda svog sina kako mu stavljaju lisice na ruke, a ti kao otac si nemoćan.

Šošić je zamolio predsedika Srbije i međunarodne predstavnike da pomognu u oslobađanju nevino uhapšenih Srba:

- Molim predsednika Vučića, ako je u mogućnosti, da pomogne našoj deci da ne trunu po zatvorima nevini. Ako je moj sin učinio to što mu se stavlja na teret, ja ću da ga osudim.

Zastrašivali đake

PRE samo dve nedelje, po istom scenariju, zatvorene su tri benzinske pumpe "NIS petrola", jedna u severnom delu Kosovske Mitrovice i dve u opštini Zubin Potok. Specijalci su u maju upali u ekspoziture Poštanske štedionice. Sredinom juna, bez naloga tužilaštva sproveli su desant na srpske škole u Leposaviću. Kako je tada izjavio direktor srednje škole Slađan Radović, upad je smišljen sa namerom da uplaše i zastraše ne samo zaposlene već i roditelje đaka i to pred kraj školske godine i početak upisa, a kako bi se što manje učenika odlučilo da upiše narednu školsku godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)