ZLOČIN BEZ KAZNE: U oslobađajuće presude hrvatskim generalima za "Oluju" umiešana politika svetskih moćnika

Novosti online

06. 08. 2024. u 19:41

OSLOBAĐAJUĆE presude hrvatskim generalima za zločine u "Oluji" koje je doneo Haški tribunal su najstramnije oslobađajuće presude u koje se politika svjetskih moćnika uveliko umešala, izjavio je predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac za RTRS.

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: У ослобађајуће пресуде хрватским генералима за Олују умиешана политика светских моћника

Foto: Arhiva Novosti

Štrbac je naglasio da se ove godine na spisku "Veritasa" nalaze 1.903 žrtve zločinačke akcije "Oluja".

- Ta brojka nije konačna. Voleo bih da se taj broj smanjuje, a ne da se povećava - rekao je Štrbac. 

Štrbac je rekao da je preko mosta spasa između Dvora i Novog Grada u koloni prošlo najmanje 100.000 ljudi iz Like, Banije i Korduna.

- Ko god je prešao most računao je da je spasen. Međutim, 8. avgusta kod Svodne hrvatski migovi su bombardovali kolonu. Stradala su trojica direktno od granatiranja, izranjavano je više dece i muškarac i žena, granate su oštetile i kuće - naveo je Štrbac.

Govoreći o slučaju hrvatskih pilota koji su optuženi po komandnoj odgovornosti za zločine u "Oluji" Štrbac je rekao da sud u Beogradu čeka dokaz koji je, po njegovom mišljenju, nepotreban.

- Sud čeka dokaz da su ovi piloti primili pozive za dolazak u Beograd ili da su im se bar pokušali uručiti pozivi. Čim je dobila zamolnice iz Beograda hrvatska Vlada je odmah rekla da neće postupati po njima i da ne priznaju optužnice. Taj dokaz je, po mom mišljenju nepotreban i nikad ga neće dobiti. To će biti duga pravna bitka - ocijenio je Štrbac. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMALO DA SE PORODIM! Urnebesno: Kako su Srbi ispratili nestvaran preokret košarkaša protiv Australije na Olimpijskim igrama