IZNENADNA PRILIKA ZA SUSRET: Vučić sa Putinom na inauguracije predsednice Meksika?

V.N.

07. 08. 2024. u 11:21

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić pozvan je da prisustvuje inauguraciji nove predsednice Meksika Klaudije Šajnbaum, koja je zakazana za 1. oktobar - saznaju "Novosti".

ИЗНЕНАДНА ПРИЛИКА ЗА СУСРЕТ: Вучић са Путином на инаугурације председнице Мексика?

Foto: Tanjug/Profimeda

Prema našim informacijama, postoje veliki izgledi da se na toj ceremoniji šef naše države sretne sa liderom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji je takođe pozvan na svečanost. Naime, iz meksičke ambasade u Moskvi potvrdili su za list „Izvestija“ da je u Kremlj poslat poziv.

- Ruski predsednik će odlučiti da li će doći na inauguraciju ili će odrediti drugog, visokog zvaničnika da dođe u njegovo ime - saopštila je diplomatska misija Meksika.

Nije isključeno da se prvi čovek Rusije odluči na put, s obzirom na veliki strateški značaj koji na američkom kontinentu ima Meksiko, koji gaji bliske veze sa najvećom zemljom sveta. Putin je čestitao Šajnbaumovoj na njenoj pobedi u junu, rekavši da je Meksiko „istorijski prijateljski partner Rusije u Latinskoj Americi”.

Podsetimo, Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je nalog za hapšenje Putina 2023. godine, optužujući ga za ratni zločin „nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine” nakon što je Moskva počela vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. Intrigantno je što je Meksiko član pomenutog suda, ali je iluzorno očekivati da će postupati po njegovom nalogu ukoliko Putin dođe na njihovu teritoriju.

Inače, ruski lider trudio se da pokaže svetu da nije izolovan, pa je posle trijumfa na martovskim izborima otpočeo snažniju diplomatsku aktivnost. Tako je u maju boravio u zvaničnoj poseti Kini, a mesec dana kasnije i u Severnoj Koreji i Vijetnamu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJLUĐA UTAKMICA IKADA! Čudesna Srbija gubila sa 24 razlike, pa nokautirala Australiju i ušla u polufinale Olimpijskih igara!