VIŠE OD HILJADU SRBA OKUPILO SE NA PROTESTU U MITROVICI: Traže od međunarodne zajednice da ne dozvoli otvaranje glavnog mosta (VIDEO)

D. Z.

07. 08. 2024. u 13:24

BLIZU hiljadu Srba sa severa Kosova i Metohije, okupljenih na Trgu braće Milić kraj glavnog mosta u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, poslali su Prištini poruku da ni po koju cenu neće dozvoliti otvaranje glavnog ibarskog mosta koji razdvaja taj grad na južni albanski i severni srpski deo.

ВИШЕ ОД ХИЉАДУ СРБА ОКУПИЛО СЕ НА ПРОТЕСТУ У МИТРОВИЦИ: Траже од међународне заједнице да не дозволи отварање главног моста (ВИДЕО)

Foto: D. Zečević

- Šaljemo poruku mira, ali smo spremni da, ukoliko treba, svojim telima branimo otvaranje mosta - poručuju Srbi.

Sudija Nikola Kabašić, koji se prvi obratio, rekao je da 20 odbornika i gradonačelnik koji je izabran sa 300 glasova onih koji nisu, niti će predstavljati Srbe, ne mogu da donose odluku o otvaranju mosta, koja se tiče života svih Srba na severu Kosova i Metohije.

Kako je rekao, ovo je miran prostest protiv Kurtijevih mera i početak zajedničkog fronta srpskog naroda, koji će jednim glasom da govori prema Prištini, ali i prema Beogradu.

Govorila je i direktorka jedinog srpskog štampanog lista Jedinstvo Rada Komazec, čiji novinari posle 25 godina još jednom doživljavaju progon. Podsetila je da novinari nemaju pravo da ćute zbog svojih kidnapovanih i ubijenih srpskih kolega, ali i onih srpskih kolega koji, za razliku od albanskih, i dalje ne mogu slobodno da idu u Retimlje, Opterušu, Đakovicu, Kačanik i ostale sredine.

U ime penzionera obratila se Dušanka Vlahović, podsetila je da je njima uskraćeno osnovno ljudsko pravo na penzije.

Ivan Milojević, direktor Pošte na Kosovu i Metohiji, rekao je da upravo dolazi iz policijske stanice, gde je saslušavan jer je devet filijala pošte zatvoreno, te da ista sudbina očekuje i pošte južno od Ibra.

Istorija nas nepogrešivo uči da je svaka vlast koja pribegne tiraniji na kraju osuđena na propast, rekao je Luka Jovanović sa katedre za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Protest se završio mirno, a tokom protesta uočen je veći broj pripadnika tzv. kosovske policije, kako u uniformama, tako i u civilu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAĆUŠE POLETELE: Raketirana američka baza