DURMIŠI O OTVARANJU MOSTA NA IBRU: Završavamo proces ispitivanja stabilnosti konstrukcije

M.St.

08. 08. 2024. u 14:36

UPRKOS stavu međunarodne zajednice da pitanje otvaranja Mosta na Ibru treba da bude rešeno u dijalogu, zamenik ministra za infrastrukturu privremenih prištinskih institucija Hisen Durmiši izjavio je danas da se završava proces ispitivanja infrastrukturne stabilnosti mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, kao i da se to radi u koordinaciji sa Kforom.

ДУРМИШИ О ОТВАРАЊУ МОСТА НА ИБРУ: Завршавамо процес испитивања стабилности конструкције

foto D.Z-

On je medijima u Kosovskoj Mitrovici rekao da nakon završetka tog procesa očekuju izveštaj od ugovorne kompanije da li je most stabilan za saobraćaj vozila.

- U roku od dva-tri dana očekujemo konačni izveštaj - rekao je Durmiši.

Pre dva dana Kfor je saopštio da je stav te misije jasan i dosledan, kao i da sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici moraju da budu donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

Ranije danas dopisnik Tanjuga je javio da su na mostu na Ibru koji razdvaja južni i severni deo Kosovske Mitrovice parkirana tri kamiona kojim se proverava težinsko opterećenje mosta, kao i da su na samom mostu razvučeni kablovi i instrumenti koji mere izdržljivost, odnosno mogućnost da se most otvori za saobraćaj.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, naseljen uglavnom Srbima.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinijeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, EULEKS, KFOR, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!