VLADA USVOJILA DVA STRATEŠKA DOKUMENTA: Tiče se nadležnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija

Novosti online

08. 08. 2024. u 14:45 >> 14:49

VLADA Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju razvoja sistema elektronskih komunikacija u Republici Srbiji do 2027. godine, kojom se određuju nacionalni prioriteti u planiranju izgradnje, postavljanja i pružanja javnih elektronskih komunikacionih mreža i usluga od interesa za državu i usklađuju aktivnosti svih nosilaca pojedinih mera za period od 2024. do 2027. godine.

ВЛАДА УСВОЈИЛА ДВА СТРАТЕШКА ДОКУМЕНТА: Тиче се надлежности Министарства информисања и телекомуникација

Foto: Tanjug

Ovaj dokument akcenat stavlja na unapređenje elektronskih komunikacionih mreža i povezanosti, što obuhvata uključenost i mogućnost pristupa i korišćenja sadržaja i usluga digitalnog društva putem širokopojasnog pristupa, i podržava primenu novih naprednih tehnologija.

Sastavni deo dokumenta je i Akcioni plan za sprovođenje Strategije, kojim su definisane konkretne mere i aktivnosti kako bi se realizovali postavljeni ciljevi.

Te aktivnosti treba da doprinesu unapređenju digitalnih znanja i veština građana, podizanju kapaciteta zaposlenih u javnom i privatnom sektoru za korišćenje novih tehnologija i unapređenje digitalne infrastrukture u obrazovnim ustanovama, digitalizaciju usluga i poslovanja u javnom i privatnom sektoru i unapređenje informacione bezbednosti građana, javne uprave i privrede.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim i nerazvijenim područjima Republike Srbije za period od 2024. do 2026. godine, čiji je cilj da se podsticajima države omogući povezivanje na internet približno 880 škola, odnosno javnih ustanova, mesnih zajednica i drugih objekata republičkih i organa lokalne samouprave, kao i približno 152.000 domaćinstava.

Na ovaj način se građanima u ruralnim predelima omogućava pristup savremenim elektronskim servisima, a privredi, naročito mikro i malim preduzećima, da dostignu isti kvalitet usluga kao preduzeća u razvijenijim delovima.

Poseban značaj se ogleda u tome što će se smanjiti digitalni jaz koji postoji između ruralnih i urbanih područja.

BONUS VIDEO: POČELA ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADE SRBIJE I SRPSKE


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!