OČEKUJEMO NASILNO OTVARANJE MOSTA: Predsednik i Srbi sa severa KiM upozoravaju na opasne planove Prištine oko Kosovske Mitrovice

D. Zečević

12. 08. 2024. u 10:22

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da juče da očekuje dalje provokacije na Kosovu i Metohiji, a 14. i 15. avgusta i pokušaj nasilnog otvaranja mosta na Ibru.

ОЧЕКУЈЕМО НАСИЛНО ОТВАРАЊЕ МОСТА: Председник и Срби са севера КиМ упозоравају на опасне планове Приштине око Косовске Митровице

Foto Z. V.

On je pozvao Kfor da reaguje i da ne dozvoli otvaranje mosta jednostrano, baš kao što su, kako je naglasio, do sada govorili:

- Mi imamo poštovanje za Kfor i verujemo da će Kfor svoj posao da uradi.

Predsednik je dodao da povodom planiranja nasilnog otvaranja mosta očekuje da će u međuvremenu strane agencije pokušati da nametnu neke nove srpske lidere kojima će pomoći da ih prikažu navodno hrabrima, iako to nisu.

- Oni će u stvari pokušati da ih odvoje od Beograda i da kažu da ih više Beograd ne zanima, pa da sa Kurtijem dogovaraju kako da budu njegove sluge, a da u stvari rade za strane interese - rekao je Vučić.

U međuvremenu, obavljeno je testiranje izdržljivosti, odnosno otpornosti za saobraćaj glavnog Ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici koje su izveli radnici nadležnog prištinskog ministarstva. Nastavljeni su radovi koji nagoveštavaju da će kosovske vlasti uskoro otvoriti most koji povezuje gradsko jezgro severne Mitrovice sa južnim, albanskim delom grada.

Četiri natovarena kamiona od 16 tona testirala su nosivost mosta, radnici izvode površinske radove na gornjem delu konstrukcije, dok su protekle nedelje farbali donji betonski deo.

Prištinski političari se utrkuju u najavama otvaranja mosta za saobraćaj. Juče je njihov ministar infrastrukture Ljiburn Aliju poručio da nema razloga da se most ne otvori. Sve te izjave stižu uprkos protivljenju Srba, koji su sa velikog narodnog skupa poručili da bi time njihova bezbednost bila dodatno ugrožena, ali i uprkos stavu koji su izneli Kfor i OEBS - da otvaranje mosta treba da bude tema dijaloga u Briselu.

- Naš stav po pitanju otvaranja mosta je jasan, transparentan i dosledan sve vreme. Svaka odluka u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar treba da bude doneta u okviru dijaloga Kosova i Srbije uz posredovanje EU - navedeno je u izjavi Kfora prištinskim medijima krajem protekle sedmice, na koje su odmah reagovali pojedini albanski političari ističući da je to "unutrašnje pitanje Kosova".

Istog stava poput stava misije Kfora je i šef misije misije OEBS u Prištini Majkl Davenport koji je poručio da zatvaranje pošta u opštinama na severu i "novi predlozi" iz Prištine da se otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici iziskuju hitnost povratka dijalogu.

- Oba ova pitanja treba rešiti u okviru procesa predvođenog Evropskom unijom - saopštio je Davenport na društvenoj mreži "Iks".

Građani severne Mitrovice i severa KiM u sredu su poručili da neće dozvoliti otvaranje mosta i da će, ako treba, i svojim telima sprečiti taj jednostrani potez kosovskih vlasti, koji može samo podstaći dodatan strah među srpskim življem na severu ali i raseljavanje. Ističu da preti realna opasnost od novog pogroma, budući da je glavni Ibarski most umesto povezivanja dva dela grada - suštinsko je mesto napada i nadiranja Albanaca iz južnog u severni deo grada.

- Odluka o otvaranju mosta inicirana od strane uzurpatora albanskih odbornika i gradonačelnika, koji je izabran sa 300 glasova onih koji nisu niti će predstavljati Srbe, ne može biti ispravna i ne mogu oni doneti odluku o otvaranju mosta koja se tiče života Srba na severu Kosova i Metohije - poručio je Nikola Kabašić, sudija iz Kosovske Mitrovice.

Podsetivši na preko hiljadu pokušaja nasilnih upada sa ovog mosta, Kabašić je opomenuo i na sve jednostrane poteze prištinskih vlasti na severu Kosova i Metohije, otimanje imovine srpskih preduzeća, zatvaranje filijala Poštanske štedionice, objekata pošta, ukidanja dinara, zabrane uvoza srpske robe na KiM, ali i zabrane Srbima da govore o problemima sa kojima su suočeni.

Dozvoliće naš nestanak

NI po koju cenu nećemo dozvoliti otvaranje glavnog Ibarskog mosta koji razdvaja severni i južni deo grada, poručili su Srbi iz severne Mitrovice. Podsetili su da se na tom mostu od 1999. godine dogodilo više od hiljadu etnički motivisanih napada Albanaca iz južnog, albanskog dela grada. U 126 sukoba upotrebljeno je oružje, suzavac, šok i dimne bombe, gumeni meci i bojeva municija obeležili su sve velike sukobe, a dvoje Srba je ubijeno 17. marta 2004. godine dok je na desetine ranjeno. Ukoliko međunarodna zajednica dozvoli režimu Aljbina Kurtija da otvori ovaj most to znači da će dozvoliti nestanak Srba sa ovih prostora - zaključili su Srbi sa severa KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA U ŠOKU ZBOG SRBA! Mediji poručili Hrvati, dobro se držite za zid ili sjednite, a onda im saopštili ovo