100 DANA VLADE: Ministarstvo spoljnih poslova objavilo rezultate

Novosti online

09. 08. 2024. u 20:09

MINISTARSTVO spoljnih poslova je, u skladu sa spoljnopolitičkim prioritetima Vlade Srbije, i u koordinaciji sa predsednikom Republike, u prvih sto dana rada Vlade, intenzivno delovalo na unapređenju međunarodne pozicije Srbije, obezbeđivanju podrške našim vitalnim državnim i nacionalnim interesima, kao i zaštiti interesa naših državljana u inostranstvu.

100 ДАНА ВЛАДЕ: Министарство спољних послова објавило резултате

Foto: D. Milovanović

Započeto je sprovođenje inoviranog spoljnopolitičkog pristupa kako bi bili unapređeni odnosi sa našim ključnim spoljnopolitičkim partnerima i tradicionalnim prijateljima.

Radilo se i na produbljivanju odnosa sa udaljenim regionima (Karipskim, Latinskom i Centralnom Amerikom), kao i približavanju zemljama koje pokazuju manji stepen razumevanja za vitalne interese Srbije, kroz detaljnije i jasnije predočavanje naše argumentacije o pitanjima gde nam se stavovi razilaze, i uz podsticanje razvoja bilateralne saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Ministar Marko Đurić je u proteklom periodu učestvovao na šest velikih međunarodnih samita, imao više od stotinu susreta sa predstavnicima stranih država i posetio 11 zemalja.

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova održali su bilateralne političke konsultacije sa kolegama iz Finske, Namibije, Maroka i Holandije, kao i konzularne konsultacije sa Iranom. 

Značajni napori uloženi su u borbi za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu i Metohiji. Srpska diplomatija je intenzivno radila na sprečavanju prijema Prištine u Savet Evrope i na tome da se na svim meridijanima čuje istina o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini i problemima sa kojima se naš narod tamo suočava. 

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova su, kao deo tima na čijem je čelu bio predsednik Aleksandar Vučić, sproveli opsežnu i intenzivnu diplomatsku akciju u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Intenziviran je nastup naših diplomata u inostranim medijima, sa ciljem stvaranja novog imidža, poboljšanja reputacije naše države i argumentovanja političkih pozicija Srbije. 

Kada je reč o promociji ekonomskih interesa Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova je nastavilo sa pružanjem pomoći i podrške našim privrednicima za nastup u inostranstvu, kao i sa redovnim konsultacijama sa predstavnicima PKS, RAS i poslovne zajednice sa ciljem otvaranja novih perspektivnih tržišta.

Modernizacija rada konzularne službe i unapređenje u pružanju konzularnih usluga državljanima Srbije u inostranstvu su aktivnosti kojima Ministarstvo spoljnih poslova pridaje poseban značaj i u tom kontekstu je preduzet niz aktivnosti. Između ostalog, započet je postupak uvođenja novog programa za prijem zahteva za biometrijske pasoše (ISID), koji je instaliran u 10 diplomatsko-konzularnih predstavništava, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Austriji, a u toku je instaliranje i puštanje u rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Slovačkoj i SR Nemačkoj. 

U okviru širenja naše diplomatsko-konzularne mreže, a na osnovu Memoranduma o razumevanju između MSP RS i MSPT Mađarske o zajedničkom korišćenju prostorija DKP dve države, u julu je otpočeo rad naše ambasade u Santjagu, u Čileu.

Ministarstvo spoljnih poslova nastaviće da u predstojećem periodu, u saradnji i koordinaciji sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, unapređuje svoje kadrovske potencijale i da razvija diplomatsko-konzularnu mrežu kako bi uspešno ostalo na prvoj liniji odbrane državnih i nacionalnih interesa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo šta je Svetislav Pešić otkrio o orlovima posle meča Srbija - SAD u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu!