SPREMAJU SE NEMIRI, GLAVNI CILJ JE PREVRAT: Uoči današnjeg protesta u Beogradu Vučić dobio zvanično upozorenje ruskih službi

E.V.N

10. 08. 2024. u 10:50

RUSKE službe bezbednosti su pisanim putem upozorile predsednika Aleksandra Vučića da se u Srbiji pripremaju masovni neredi čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje legitimno izabranog rukovodstva zemlje.

СПРЕМАЈУ СЕ НЕМИРИ, ГЛАВНИ ЦИЉ ЈЕ ПРЕВРАТ: Уочи данашњег протеста у Београду Вучић добио званично упозорење руских служби

Foto: Novosti

Ova informacija "Novostima" je potvrđena u Predsedništvu Srbije i uklapa se u naša ranija saznanja da se na sutrašnjem skupu prozapadne opozicije i "ekoloških" pokreta u Beogradu zapravo sprema majdanizacija naše zemlje koju svesrdno podržavaju i pojedine zapadne obaveštajne službe. Formalni povod za okupljanje, čiji se scenario i dalje drži i tajnosti, jeste borba protiv iskopavanja litijuma u Jadru i okolini, a suštinski cilj je pokušaj destabilizacije i nasilne smene vlasti.

Na pitanje o informaciji da zapadne službe spremaju nerede u Srbiji sa ciljem da dođe do prevrata, premijer Miloš Vučević je odgovorio da "svako ima pravo da iskaže stavove, opozicione ili pozicione, nosi parole, uzvikuje, ali niko nema pravo, bez obzira na to da li navija za plave, žute, crvene, da vrši nasilje ili uzurpira imovinu".

Foto: Novosti

- Niko neće na ulici preuzimati vlast, vlast se bira i jedino može biti birana na izborima. Želim da umirim građane Srbije koji su bombardovani informacijama koje unose nemir, da je Srbija stabilna. Svi državni organi će biti spremni. Mi smo liberalni što se pokazano mnogo puta do sada, ne preuzimamo represivne mere kakve možemo da vidimo u drugim državama, ali niko nije iznad zakona. Ne mogu da pričam da li utiče neko spolja, što ne znači da nemam informacije. Niko nije srećan da Srbija iskoristi svoju šansu i ide napred. To je geopolitika, ne navijaju svi za vaš uspeh. I oni koji organizuju proteste moraju biti svesni da je svaki vid nasilja nezakonit. Zakon je jedan i važi za sve - naveo je Vučević.

Uhapšene četiri osobe

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija u Subotici, u saradnji sa BIA, uhapsila četiri lica, koja su za danas planirala napad na policiju i izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu.

Uhapšeni su D. R. (46), Z. C. (35), S. V. T. (38) i D. E.(41), zbog planiranja napada na policiju i izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu. Oni su time pripremali napad na ustavno uređenje, saopštio je MUP.
To se sve, kako je dodao Dačić, vidi iz njihove prepiske.
- Lica će biti predata tužilaštvu na dalje postupanje - izjavio je Dačić.

Foto: Novosti

On je rekao da je litijum "trenutni lajtmotiv protesta" i da se "koristi samo ono što može da uzburka emocije ljudi, a krajnji cilj je da dođe do smene ove vlasti".

- Nije valjda pitanje iskopavanja litijuma, odnosno projekat Jadra pitanje za 5. i 6. oktobar. Jasno je da se ovaj datum pominje kao asocijacija za smenu vlasti. Ali, neće biti ni 5. ni 6. oktobra. I da podsetim da su političari koji sada protestuju doveli litijum.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović, kazao je da svako ima pravo na mirno okupljanje, ali nasilje na teritoriji Beograda se neće tolerisati. 

- I svi koji budu za njim posegli biće procesuirani u skladu sa zakonom - naveo je on.

Pozvao je učesnike protesta da svoje pravo na mirno okupljanje iskoriste u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije. Apelovao je da se poštuje javni red i mir, kao i da se ne pribegava bilo kojoj vrsti nasilničkog ponašanja.

I ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ističe, za "Novosti", da će policija danas u Beogradu obaviti svoju dužnost, da neće dozvoliti nasilje na ulicama, napade na državne institucije, strana diplomatsko-konzularna predstavništva i pripadnike MUP:

- Posao policije je da održi javni red i mir u skladu sa zakonom, i neka niko ne sumnja da će naši policajci biti na visini zadatka, kao i mnogo puta dosad. U ovoj zemlji svako ima pravo da protestuje, ali tako da ne ugrožava tuđe živote i prava, da  ne oštećuje državnu imovinu i da ne nasrće na institucije.

Predsednik potvrdio naša saznanja

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić potvrdio je pisanje "Novosti" da su ga "ruske službe bezbednosti pisanim putem upozorile da se pripremaju masovni neredi čiji je krajnji cilj državni udar i svrgavanje legitimno izabranog rukovodstva zemlje". On je kazao i da sve naše bezbednosne službe temeljno proveravaju informacije koje su dostavljene iz Moskve.

- Ti koji maštaju da će na silu nešto da urade, neće. Srbija neumitno ide napred i ne mogu da je zaustave i neće je zaustaviti i nikada je više nigde neće zaustaviti. To je moja poruka svima. Ljudi ne moraju da se sekiraju i mogu mirno da gledaju naše sportiste na Olimpijskim igrama - istakao je predsednik.

Dačić upozorava i da niko nema pravo ni provocira policajce, s ciljem da izazove njihovu reakciju, a da bi sebe predstavio kao žrtvu.

- U jedno nema sumnje - policija će raditi profesionalno, štiteći Ustav i zakone, kao mnogo puta dosad. A sve one političare koji se tobož bore za ekologiju, a zapravo hoće samo vlast, narod će kazniti na izborima, što su već imali prilike da se uvere više puta.

Foto: Novosti

Uprkos tome što i formalni i neformalni organizatori protesta tvrde da će učiniti sve da skup bude miran, a da je glavni povod okupljanja ekološki, više je pokazatelja koji na to bacaju senku sumnje. Prvo, odbijanje da se javno iznese tačan plan i program skupa i najava da će se sve o šetnjama i blokadama čuti sa bine, u delu javnosti bude zebnju da se "nešto sprema". A većina građana, i onih koji su protiv iskopavanja litijuma, ne podržava nasilje na ulicama.

Drugo, pod velom tajne je i ko će učestvovati na protestu, jer su pozivnice počele da šalju i organizacije koje sa zaštitom životne sredine nemaju apsolutno nikakve veze, već su njihove aktivnosti često predmet rada nadležnih državnih organa. Tako četiri neonacističke organizacije iz Srbije - Zentropa, Srbska akcija, Klub 451 i Zboraška Omladina, koje su povezane s neonacistima iz inostranstva, preko telegram-grupa, "Instagrama" i drugih "mreža" pozivaju na današnji protest. Oni traže od svojih pristalica da stanu "u isti stroj sa s našom braćom ekolozima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!